Glob teatar iz Londona otvara Šekspirov festival u Čortanovcima!

Trupa slavnog Glob teatra iz Londona, u okviru svetske turneje povodom obeležavanja 450 godina od rođenja legendarnog britanskog pisca otvoriće prvi Šekspirov festival sa poznatom tragedijom "Hamlet"

  • 1

Trupa slavnog Glob teatra iz Londona otvoriće sutra uveče u Vili Stanković u Čortanovcima prvi Šekspirov festival sa predstavom "Hamlet" u režiji Dominika Dromgula i Bila Bakhursta.

Trupa gostuje u Srbiji u okviru svetske turneje započete 23. aprila, povodom obeležavanja 450 godina od rođenja legendarnog britanskog pisca Vilijema Šekspira.

Ovom predstavom biće otvoren prvi Šekspirov festival, a tokom dvogodišnje pozorišne avanture nazvane "Globe to Globe: Hamlet", jedna od Šekspirovih najpoznatijih i najizvođenijih tragedija biće odigrana u skoro svim zemljama sveta.

Trupa će prvo obići Evropu, potom odlazi na Karipska ostrva, Severnu i Južnu Ameriku, pa niz zapadnu obalu Afrike do Australije i ostrva Tihog okeana, odakle će se preko Indonezije, Japana, Kine i Azije i istočne obale Afrike vratiti nazad u Englesku.

Turneja će se završiti gde je i počela, u Globu, replici elizabetanskog pozorišta na južnoj obali Temze u Londonu. Poslednje izvođenje "Hamleta" planirano je da se održi 23. aprila 2016. godine, kada se navršavaju četiri veka od smrti Šekspira, za čije je stvaralaštvo Glob teatar neraskidivno vezan.

Prema oceni proslavljenog britanskog reditelja Pitera Bruka, "Hamlet" je od svih Šekspirovih komada najobuhvatniji i najuniverzalniji, a šest najjednostavnijih reči u engleskom jeziku su "biti ili ne biti" (to be or not to be).

- Jedva da postoji mesto na planeti na kome te reči već nisu prevedene, igrati "Hamleta“ na izvornom jeziku po celom svetu je veoma hrabar i dinamičan poduhvat - ocenio je Bruk.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    18. jun 2014 | 20:36

    Kao i sve, kad je u pitanju kultura, i ova vest prolazi - nezapazeno... (Vrhunski teatar,vrhunsko delo... Malo li je? )...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA