Do kraja godine prijem novca preko Pej Pala u Srbiji?

- Uvođenje opcije prijema novca preko stranih institucija elektronskog novca za srpske rezidente, za šta postoje zakonski uslovi, moglo da se dogodi do kraja 2014. godine - saopštila je NBS

  • 7

Uvođenje opcije prijema novca preko stranih institucija elektronskog novca za srpske rezidente, za šta postoje zakonski uslovi, moglo da se dogodi do kraja 2014. godine, a u ovom trenutku to zavisi, pre svega, od poslovne odluke Pej Pala (PayPal), saopštila je danas Narodna banka Srbije (NBS).

Centralna banka podsaeća da su izmenama i dopunama Zakona o deviznom poslovanju iz 2012. stvorene pravne pretpostavke za poslovanje Pej Pala u Srbiji i da nije potrebno dodatno menjati taj zakon.

- NBS je nekoliko puta do sada u javnosti i u direktnim kontaktima sa predstavnicima Pej Pala iznosila stav da je uvođenje opcije prijema novca preko stranih institucija elektronskog novca u skladu sa srpskim zakonodavstvom, a očekivanja su da bi uvođenje te opcije za srpske rezidente moglo da se dogodi do kraja 2014. godine - navodi se u saopštenju.

To u ovom trenutku, kako se dodaje, zavisi pre svega od poslovne odluke Pey Pala i vremenskog okvira njene tehničke realizacije.

NBS podseća da je zakonskim izmenama iz 2012. godine omogućeno da rezidenti mogu obavljati platni promet sa inostranstvom i preko strane institucije elektronskog novca, radi plaćanja i naplate po osnovu elektronske kupoprodaje robe i usluga.

Pej Pal je 10. aprila 2013. godine uveo za pravna lica i građane u Srbiji mogućnost obavljanja plaćanja prema inostranstvu (send opcija) radi kupovine robe i usluga, pri čemu je ostavio uvođenje opcije prijema novca (receive opcija) za neku od narednih faza svog razvoja u Srbiji.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksa

    19. jun 2014 | 07:16

    Ooo Srbijooo, pa u svemu poslednji, u Bosni kakva je takva je ova mogucnost postoji godinama...

  • BG

    18. jun 2014 | 22:50

    Sa izmenom zakona 2012 godine nije resen problem placanja preko Pay Pala. Po ustavu Republike Srbije jedino platezno sredstvo u Srbiji izmedju rezidenata Republike Srbije je dinar. To znaci da i kada bi Pay Pal uveo mogucnost naplate srpskim rezidentima preko Pay Pala dva srpska rezidenta ne bi mogla da vrse placanje jedan prema drugome jer Pay Pal nema dinar kao valutu placanja.Resenje je ili u promeni ustava, ili da pay pal zabrani placanje izmedju rezidenata republike Srbije ili da uvede dinar kao platezno sredstvo. Recimo firma 2chackout koja je pandam Pay Palu je taj problem resila tako sto postavi zabranu placanja izmedju dva rezidenta Republike Srbije ukoliko njihov korisnik to trazi od njih. Iz svega ovoga sledi da tvrdnja iz NBS da su ispunjeni svi uslovi za dolazak Pay Pala sa promenom zakona u 2012 godini , bas i ne stoji, s obzirom da sam ovu informaciju o placanju izmedju rezidenata u Republici Srbiji dobio od NBS pre sest meseci. U to vreme sam kontaktirao i Pay Pal u Americi i naveli su mi isti razlog zasto nisu omogucili placanje ka Srbiji. Takodje sam ih pitao i da li mogu da urade zabranu placanja izmedju srpskih rezidenata, i odgovoreno mi je da to nije njihova politika. Ostavili su jedino mogucnost da otvore u nekoj srpskoj banci dinarski racun i da devizna sredstva u toj banci prebace u dinare pa onda na racun prodavca. Koliko vidim za ovih sest meseci se ni to nije dogodilo

  • Uros

    18. jun 2014 | 19:24

    Setili su se...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA