Vreme čitanja: oko 2 min.

NOVI KRALJ ŠPANIJE: Felipe VI preuzeo tron

Vreme čitanja: oko 2 min.

Novi kralj Španije Felipe VI je položio zakletvu u parlamentu gde je propraćen gromoglasnim aplauzom poslanika. Zavetovao se da će osigurati očuvanje ustava i zakona, kao i da će poštovati prava građana i regiona

  • 1

Novi kralj Španije od ponoći je Felipe VI, 46-godišnji sin Huana Karlosa koji je juče potpisao akt o abdikaciji i tako okončao skoro četiri decenije svog boravka na tronu. Danas je zvanično preuzeo tron polaganjem zakletve pred parlamentom, sa rukom položenom na ustav zemlje.

Zaklinjem se da ću verno ispunjavati svoje dužnosti, čuvati i osigurati očuvanje ustava i zakona i da ću poštovati prava građana i regiona - rekao je 46. godišnji kralj, odeven u vojnu uniformu sa kraljevskom lentom, koju je nešto ranije dobio od svog oca u palati Sarsuela, nedaleko od Madrida.

Nakon polaganja zakletve, poslanici su novog kralja pozdravili gromoglasnim aplauzom, a kralj Felipe VI je u obraz poljubio svoju suprugu, kraljicu Leticiju, prenela je AFP.

Madrid je spreman za današnju ceremoniju krunisanja Felipea VI - ulice su okićene sa 16.000 cvetova, veći deo centra grada je u crveno-žutoj boji španske zastave, koje vise sa gradske skupštine, balkona, uličnih svetiljki, a 100.000 zastavica biće podeljeno danas građanima.

O bezbednosti se brine oko 7.000 policajaca, prenosi AFP.

Felipe VI će položiti zakletvu pred oba doma parlamenta, gde će održati govor, a zatim će u vozilu proći ulicama Madrida pre nego što pozdravi narod sa glavnog balkona kraljevske palate.

Felipe, koji je diplomirao diplomatiju na Univerzitetu Džordžtaun u Vašingtonu, popularan je među Špancima i ne prate ga skandali.

Mnogi Španci očekuju mnogo više od uglađenosti i glamura novog kralja, plavookog, skoro dva metra visokog Felipea, iako je njegova uloga kao šefa države uglavnom simbolična.

Krunisanje Felipea VI, Huan Karlos

Njegova supruga, a od danas španska kraljica je bivša TV voditeljka Letisija (41), s kojom ima dve ćerke, sedmogodišnju Sofiju i osmogodišnju Leonor.

Novi monarh se suočava s brojnim očekivanjima da će moći da pomogne u rešavanju jednog od najvećih političkih problema Španije - rastućeg pokreta za nezavisnost Katalonije.

Bivši kralj Huan Karlos (76), koji je poveo Španiju u demokratiju posle perioda Frankove diktature sedamdesetih godina, ali je ime kasnije ukaljao skandalima, na jučerašnjoj popodnevnoj ceremoniji u Kraljevskoj palati u Madridu, pred 150 gostiju, stavio je svoj potpis na akt o abdikaciji, koju je ratifikovao premijer Mariano Rahoj.

Huan Karlos odlučio je da abdicira iz ličnih razloga, pošto mu se pogoršalo zdravlje posle više operacija prethodnih godina, naveo je premijer Rahoj.

Nekada vrlo popularni Huan Karlos izgubio je podršku javnosti poslednjih godina zbog korupcijskih skandala i gafova. Njegova ćerka, princeza Kristina, i njen suprug Inaki Urdangarin su pod istragom zbog korupcije.

Jedna anketa rađena posle najave abdikacije Huana Karlosa 2. juna, pokazala je da 76,9 odsto ispitanika ima dobro ili veoma dobro mišljenje o princu Felipeu.

Da li će tako i ostati pokazaće način na koji će, u okviru svojih ovlašćenja, pokušati da odgovori na nezadovoljstvo naroda zbog visoke stope nezaposlenosti od 26 odsto i nastojanja katalonskih vlasti da organizuju referendum o nezavisnosti 9. novembra.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vatro Marx

    19. jun 2014 | 13:17

    Monarcia renovada, monarhija u Spaniju i dalje vlada, dosta je naroda u Spaniju nezadovoljno,kralj Huan Karlos koji je u Afriku išao na lov slonova i drugih životinja za jednog slona je plaćeno trideset hijlada dolara možete zamisliti koliko je kralj Huan Karlos ostavio novca u afričkom zemljama,a već godinama u Spaniju hara velika nezaposlenost ,preko šest miliona.Kralj je zatražio izvinjenje na svim ovim greškama preko TV primera. A ima još toga puno kraljeva kći Christina i njezin muž Undagarin sakrival su velike svote novca, i sada moraju pred sudom da odgovaraju. Takodje partije lijevo orijentisane IU Ujedinjena Lev. PCE, i Po demos partija koja je nedavno osnovana stekla je puno puno povjerenja u Spanskom narod.hoće Referendum da skinu novog kralja Filipe Vl, i rese korupciju koja hara u aktuelnu vladu PP Partido Popular Zapamtite partiju Poemos (Možemo)oni ce ubrzo srediti sto muci celu Spaninu čvrsto su obećali. su velike svote novca i sada moraju pere sudom da odgovaraju Recimo partije IU,PCE, Podemos (Mozemo) ove partije hoce Referendum i da Spanski narod odluci o buducem kralju mada je vec ustolicen mladi kralj Filipe VI, Rey de Espana iRa

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA