Formira se komisija za preispitivanje doktorskih studija?

Projektom "Restruktuiranje doktorskih studija u Srbiji" predviđeno je preispitivanje standarda za akreditaciju i finansiranje doktorskih studija

  • 12

Nacionalni saveti za visoko obrazovanje i nauku formiraće komisiju koja će preispitati doktorske studije na univerzitetima u Srbiji, izjavio je za "Danas" Srđan Stanković, predsednik Nacionalnog saveta za visoko obrazovanje.

- U sastavu te komisije biće predstavnici dva saveta i Komisije za akreditaciju, a proveravaće se, pre svega, da li mentori imaju odgovarajuće kvalifikacije. Postupak reakreditacije doktorskih studija zahteva novac, jer se moraju platiti recenzenti, zbog čega smo odlučili da ne čekamo državu i da pokušamo da budemo brzi i efikasni. Ipak, zbog letnje pauze nije realno očekivati da ćemo završiti posao pre jeseni. Nameravamo da objavimo publikaciju sa nalazima do kojih budemo došli - kaže Stanković.

On dodaje da je u toku trogodišnji Tempus projekat "Restruktuiranje doktorskih studija u Srbiji", u okviru kojeg će biti preispitani standardi za akreditaciju i finansiranje tih studija.

Takođe, insistiraće se na jačoj saradnji sa privredom i povezivanju instituta i fakulteta. Jedna od ideja je formiranje doktorskih škola, koje treba da povežu više fakulteta ili univerziteta i omoguće stvaranje kritične mase istraživača.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Skretnicr

    19. jun 2014 | 21:06

    Nemoj nista da preispitujete, nijedan dortorat nista ne vredi ! Jos u vreme mojih studija davnih sezdesetih jedna od uzrecica je bila " POLA SATA CRVENIS NA ODBRANI DISERTACIJE CELOG ZIVOTA DOKTOR NAUKA "

  • Doktorant

    19. jun 2014 | 22:50

    Na nekim ozbiljnim fakultetima predavanja su obavezna, sprema se jedna knjiga nedeljno, traže se seminarski radovi, završni rad na masteru ne biva ispod 100 strana, sa podrazumevajućom naučnom aparaturom. Ali zato na Učiteljskom fakultetu u Vranju uplati se 3000 dinara i dobije diploma mastera. Isto je i sa doktorskim studijama. Sve treba preispitati.

  • bordzija

    20. jun 2014 | 03:45

    Ako komisija ustanovi da su doktorati rektora "Megatrenda" validni, šta će se dogoditi ? Mnogo je studenata toga fakulteta koji pošteno studiraju, plaćaju svoje studije, da bi ih sada unizili opštim pljuvanjem po ustanovi. Ako je vlasnik ustanove plagirao doktorat ili ako ga nema, to je barem lako ustanoviti, a onda prema njemu odrediti sankcije, a ne prema ustanovi. Mnogi se kriju iza te ustanove i sada je vreme da stanete u njenu odbranu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA