Rusija: Protesti opozicije protiv Putinove pobede (FOTO)

Putinova odluka da se ponovo vrati na predsedničku funkciju razbesnela je opozicione aktiviste. - Ovo je bila specijalna operacija jednog mangupa koji je želeo da se vrati u Kremlj - rekao je opozicioni vođa Gari Kasparov

  • 2

Više od 20.000 demonstranata učestvovalo je  na protestima u Moskvi protiv pobede Vladimira Putina, što je znatno manji broj u odnosu na ranije demonstracije protiv prevara na parlamentarnim izborima.

Ovo ukazuje na to da opozicioni pokret gubi snagu, navodi AP.

Protest je završen mirno, ali su levičarski opozicioni vođa Sergej Udalcov i dvoje njegovih pristalica privedeni ubrzo posle završetka skupa, kada su pokušali da odšetaju do obližnjeg Puškinovog trga.

Putin, koji je bio predsednik Rusije od 2000. do 2008. godine pre nego što je postao premijer zbog ograničenja broja uzastopnih mandata, izabran je u nedelju ponovo za predsednika sa 64 odsto glasova.

Njegova odluka da se ponovo vrati na predsedničku funkciju razbesnela je opozicione aktiviste, koji su se umorili od njegovog vladanja čvrstom rukom.

Posle parlamentarnih izbora u decembru, za koje je opozicija optužila vlast za manipulacije u korist Putinove partije, izbili su protesti koji su okupljali više od 100.000 ljudi.

Na današnjem manjem skupu demonstranti, opkoljeni stotinama pripadnika snaga bezbednosti, uzvikivali su: "Mi smo moć".

Posmatrači su uprkos brojnim kršenjima propisa ocenili da su predsednički izbori bili više fer nego oni parlamentarni u decembru i da se Putinova pobeda ne dovodi u pitanje. Demonstranti su, međutim, rekli da ne priznaju rezultate izbora.

- Ovo nisu bili izbori. Ovo nije predsednik - pisalo je na natpisu iznad podijuma. Opozicioni vođa Gari Kasparov je ponovio taj stav.

-  Ovo je bila specijalna operacija jednog mangupa koji je želeo da se vrati u Kremlj - rekao je on.

U Sankt Peterburgu policija je privela oko 40 ljudi od nekoliko stotina njih koji su učestvovali u neprijavljenom protestu. U ponedeljak, dan posle predsedničkih izbora, moskovska policija uhapsila je oko 250 ljudi.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA