PA NISMO U 19. VEKU: Dvesta učenika u Leskovcu i dalje u strahu od tuberkuloze!

- Sva ispitivanja koja su sprovedena nad decom pokazala su da nema zaraze među učenicima, ali je neophodno da budemo krajnje oprezni, zbog mogućnosti naknadne pojave bolesti. Moraćemo da sačekamo 20 dana i da se uverimo da neće doći do noviha slučajeva bolesti, da bi otklonili svaku sumnju - kažu u bolnici u Leskovcu

  • 3

Nakon što su dve stotine učenika leskovačke Medicinske hitno poslati na ispitivanja u Antituberkulozni centar jer je ustanovljeno da je jedna njihova profesorica obolela od tuberkuloze, roditelji dece su u strahu, jer period inkubacije ove bolesti traje do 20 dana.

- Sva ispitivanja koja su sprovedena nad decom, pokazala su da nema zaraze među učenicima, ali su svi krajnje oprezni, zbom naknadne pojave tuberkuloze. Moraćemo da sačekamo 20 dana i da se uverimo da neće doći do noviha slučajeva bolesti, da bi otklonili svaku sumnju - rečeno nam je u bolnici u Leskovcu.

Kako je javila TV Leskovac, Zavod za javno zdravlje naložio je i celom kolektivu ove škole da izvrši sve potrebne analize. Lekari tvrde da nema razloga za paniku, kao i da ne postoji opasnost od epidemije, ali su učenici, kao i njihovi roditelji jako uznemireni i uplašeni.

- Bili smo na praktičnoj nastavi u bolnici kada su nas bukvalno strpali u taksi i odvezli u ovaj dispanzer. Uzeli su nam mokraću, izvršili preglede, a nekima od nas us i snimali pluća. Tek nakon izvršenih pregleda nam je saopšteno da se profesorka razbolela - priča šesnaestogodišnja učenica koja završava smer za babice.

Njen drug, koji se obučava za zubara, kaže da su poslednji kontakt sa obolelom profesorkom imali 1. juna.

- Ona nam predaje prvu pomoć. Znali smo da ona ima problema sa zdravljem, ali kada smo saznali o čemu se radi, sada smo i mi uplašeni. Najgore je što nećemo još dugo znati da li smo i mi zaraženi tuberkulozom ili ne - kaže ovaj učenik.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA