A GDE JE SRBIJA? Na Islandu blaženstvo, u Siriji pakao

Prema statistici koja ukazuje na pozicioniranje svih svetskih zemalja kada je reč o miru u svetu, u 51 zemlji je mir u porastu od 2008, dok je u 111 zemalja sve manje mira

  • 6

U poslednjih sedam godina ubrzanim tempom nestaje mir u svetu, a ekonomska cena globalnih konflikata procenjena je na 1.350 dolara po osobi, pokazuje istraživanje Instituta za ekonomiju i mir, IEP.

Ekonomski troškovi nasilja u svetu dostigli su 9,8 biliona dolara, odnosno 11,3 odsto globalnog bruto domaćeg proizvoda, ili zajedničkog BDP-a Britanije, Francuske, Nemačke i Italije, piše Raša tudej.

Dešavanja iz proteklih nekoliko godina dovela su do preokreta 60 godina dugog trenda rasta mira u svetu, nakon okončanja Drugog svetskog rata.

Indeks kojim IEP meri mir u svetu uključuje procenu troškova konflikta, nemira, militarizacije i vojne potrošnje, kao i cenu mira i bezbednosti.

- Ovo je poziv na buđenje za vlade, razvojne agencije, investitore i širu međunarodnu zajednicu da je podsticanje mira preduslov za ekonomski razvoj - rekao je predsednik IEP, Stiv Kilejli.

Propadanje mira u svetu ne oseća se jednako u svim delovima planete. Dok je u 51 zemlji mir u porastu od 2008, u 111 sve je manje mira.

Sirija je "svrgnula" Avganistan sa pozicije najmanje mirne države u svetu, budući da u njoj krvavi građanski rat besni treću godinu zaredom.

Irak je zauzimao 159. mesto na listi ukupno 162 zemlje pre najnovijih nereda koje su pokrenuli sunitski ekstremisti.

Južni Sudan, najmlađa država u svetu, nalazi se na 160. mestu, budući da klizi u pravi plemenski rat svega tri godine po nastanku, koji je takođe rezultat dugotrajnog konflikta sa susednim Sudanom.

IEP predviđa da bi situacija mogla dodatno da se pogorša, budući da u zemljama u kojima je mir pod znakom pitanja živi 500 miliona ljudi.

I pored krize u Ukrajini, Evropa je i dalje najmirnija oblast u svetu, sa 14 od 20 najmirnijih zemalja. Najmirnija država u svetu i dalje je Island.

Srbija se nalazi na 52. mestu na listi, Crna Gora na 54, Bosna i Hercegovina na 61, Hrvatska na 26, a Slovenija, kao najmirnija zemlja u okruženju, na 14. mestu liste.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Boki

    20. jun 2014 | 16:45

    Svuda gde ima muslimana tenzija je na visem nivou. Bez uvrede, nisu svi takvi, ali danas su islamisti najveci pokretaci nemira.

  • ZliZo

    20. jun 2014 | 18:21

    Da li je za visoko mesto Hrvatske zaslužno skidanje tabli sa ćirilicom,zastrašivanje srpske manjine...?

  • Seriiiiiiiii

    20. jun 2014 | 17:59

    Ne Boki,ameri su ti koji unistavaju mir,samo sto to narod nikako da shvati...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA