"Ne plaćam", pokret protiv plaćanja javnog prevoza širi se Evropom (VIDEO)

Pokret poziva na građansku neposlušnost i otpor. U Stokholmu su sledbenici ovog pokreta zaglavili sisteme za kontrolu ulaska putnika u metro, dok su u Madridu jednostavno preskočili blokade

  • 2

Aktivisti pokreta "Ne plaćam" pokrenuli su pokret protiv plaćanja javnog prevoza u evropskim gradovima. Pokret je počeo u Grčkoj i nastavio je da se širi Evropom sve do Španije, ali i na sever kontinenta, u Švedsku.

Video-snimak koji su grčki aktivisti pokreta postavili na Jutjub prikazuje jednu od njihovih akcija u metrou u Atini i Madridu. Aktivisti su građanima delili letke, a kesama i lepljivom trakom blokirali su aparate za validaciju i kupovinu karata.

Osnovni cilj pokreta "Ne plaćam" je besplatno obrazovanje, zdravstvo, javni prostor, javni prevoz, voda, struja i sva prirodna bogatstva. Pokret poziva na građansku neposlušnost i otpor. U Stokholmu su sledbenici ovog pokreta zaglavili sisteme za kontrolu ulaska putnika u metro, dok su u Madridu  jednostavno preskočili blokade.

Pokret protiv plaćanja stigao je i do Hrvatske .

- Studentski zbor Univerziteta u Zagrebu pozvao sve studente da do daljnjeg bojkotuju gradski prevoz u tom gradu – poručeno je na zagrebačkom Univerzitetu, prenosi hrvatski medij Indeks.

Razlog bojkota je tvrdnja da su zagrebačke  vlasti povećale cene prevoza nakon prikupljenih 20.000 studentskih potpisa protiv ukidanja besplatnog  javnog gradskog prevoza za studente.

(Telegraf.rs / I. D.)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dusan

    10. mart 2012 | 20:52

    Podeli i pomozi, akcija je zanimljiva, sve sto njima da bi radili ono sto rade je novac, netreba da izlazimo na ulice samo treba da neplatimo

  • Dusan

    10. mart 2012 | 21:09

    Zasto video nema opis ako ste vec postavili na YT?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA