Nemački giganti se obogatili na leđima 300.000 robova!

Za vreme Drugog svetskog rata, brojne velike nemačke firme, koristile su robovsku radnu snagu i na taj način ostvarile ogroman kapital

  • 24

Nemački industrijski giganti su se bogatili uz pomoć robova za vreme Drugog svetksog rata, obajvio je jedan od najpopularnijih poslovnih časopisa "Wirtschafts Woche".

Brojne velike firme, poput Boša, Mercedesa, Dojč Banka, Volksvagen i drugih, koristile su robovsku radnu snagu koja se uglavnom sastojala od zarobljenika iz koncentracijonih logora. Ukupno je nemačkoj industriji pomoglo gotovo 300.000 robova, prenose Novosti.

Mnoge firme koje se nalaze na listi nedeljnika već su se razračunale sa svojom nacističkom prošlošću.

Daimler je još 1986. priznao da je koristio 40.000 prisilnih radnika pod groznim radnim i životnim uslovima za vreme rata, što je firmi omogućilo zgrtanje velikog profita.

Električni gigant Boš koristio je 20.000 robova, dok je porodica Kuandt, vlasnici BMW-a, koristila 50.000 robova, a čeličana ThyssenKrupp čak 75.000.

Najveća nemačka banka - Dojč Bank - nije koristila robovsku radnu snagu, ali se obogatila za vreme nacizma. Kada su nacisti došli na vlast, banka je otpustila sve jevrejske direktore i od 1938. na dalje postala je najbogatija u Nemačkoj kroz oduzimanje jevrejskih kompanija.

Volksvagen, proizvođači popularne "bube", ѕavisili su od robovskog rada 12.000 zatvorenika u najgorim zamislivim uslovima u svojoj firmi u Volfsburgu. Hemijski i farmaceutski brendovi BASF, Bayer i Hoechst upošljavale su 80.000 robova.

Izdavački div Bertelsmann, današnji vlasnici RTL-a, postao je bogat objavljujući ratne knjige za Hitlerjugend, i profitirajući na ugovorima s nemačkom vojskom i centralom nacističke stranke u Minhenu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Milan

    21. jun 2014 | 22:05

    Nije to izvuklo nemacku posle drugog svetskog rata nego ono zlato koje je vozovima iz svake zemlje izvukla... e to zlato tim zemljama nikada nije vraceno. Nije malo medju njima je I K. Jugoslavija... radi se o drzavnim rezervama u zlatu sa kojima je '46 pocela obnova Nemacke...

  • Prka

    22. jun 2014 | 05:24

    Kako su mogli da zarade ako je sve sruseno bilo...??....propaganda

  • Герцог Тома

    22. jun 2014 | 07:39

    Koriste robove i sada...u Grčkoj, Bugarskoj, Rumuniji, Hrvatskoj ... a o našoj zemlji da i ne govorimo. Mi smo robovi čak i njihovim robovima...samo što se to kod nas zovu "strani investitori" i "poslodavci" ...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA