NIKAKO NE VALJA: Srpsko zdravstvo na poslednjem mestu u EU!

Prema istraživanju obavljenom za potrebe Evropskog parlamenta, srpsko zdravstvo je na poslednjem 35. mestu. Na osnovu dostupnosti, kvaliteta i brzine zdravstvenih usluga ocenjuje se zdravstveni sistem

  • 42

Evropski zdravstveni potrošački indeks dodelio je zdravstvu u Srbiji 451 bod, od mogućih hiljadu. Primera radi, Holandija je dobila 870 bodova. Inače, najlošije smo ocenjeni dva puta za redom – 2012. i 2013. godine.

- Očigledno da to nismo ozbiljno shvatili, da nismo adekvatno radili na poboljšanju zdravstvene situacije u Srbiji - rekao je Berislav Vekić, državni sekretar u Ministarstvu zdravlja prenosi "RTV Vojvodina".

Prema istraživanju obavljenom za potrebe Evropskog parlamenta, srpsko zdravstvo je na poslednjem 35. mestu. Na osnovu dostupnosti, kvaliteta i brzine zdravstvenih usluga ocenjuje se zdravstveni sistem.

Po mišljenju dr Draška Karađinovića, razlog za poslednje mesto u Evropi nisu finansije, jer kako je rekao – Srbija ulaže više novca u zdravstvo od Albanije, Rumunije i Bugarske koje su bolje ocenjene.

- Suština borbe protiv korupcije je borba protiv sistemske korupcije, jer "mala" korupcija je samo posledica ove sistemske - dodao je Karađinović.

Pokrajinska ombudsmanka Aniko Muškinja Hajnrih izjavila je da građani nisu prijavljivali korupciju, ali su se žalili na kol centre i liste čekanja.

- Jedna od šest kategorija koje se boduju je prevencija, moramo poraditi na prevenciji, kao i na kvalitetu i dostupnosti zdravstvenih usluga. Lošija je i situacija sa listama čekanja- naglasila je Danijela Stanković Baričak, pomoćnica pokrajinskog sekretara za zdravstvo.

Prema oceni državnog sekretara u Ministarstvu zdravlja Berislava Vekića, upravo su liste čekanja, pored dopunskog rada i zapošljavanja segmenti korupcije.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Jelena

    22. jun 2014 | 22:11

    Kod nas je sve na poslednjem mestu

  • Ds

    22. jun 2014 | 21:55

    E Srbijo, Srbijo

  • Werp690

    22. jun 2014 | 22:33

    Normalno da je na zadnjem mestu.Umesto da stimulisu lekare,oni in uvode solidarni porez.Lekari(mislim na sve oblasti medicine) posle zavrsene skole napustaju zemlju zbog plate,a ko da ih krivi? Srbija ce u dogledno vreme biti zemlja bolesnih i neobrazovanih jer nam i skolstvo ide istim putem.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA