Uskoro tableta za abortus u Srbiji?

Srbija je na korak od registracije tablete koja će olakšati prekid trudnoće. Svaka dvanaesta žena namerno pobaci. Raste broj abortusa među devojkama

 • 59

Dok pojedine evropske zemlje potresaju protesti protivnika abortusa zbog uvođenja pilule za pobačaj u bolnice, u Srbiji se, kako saznaju Novosti u medicinskim krugovima, postupak registracije ove tablete približava završnoj fazi.

Kada bude uvedena, svakako će olakšati ženama prekid trudnoće i učiniti ga humanijim. Ali, koplja se lome oko toga da li će i kolike posledice biti po naš, ionako nizak, natalitet, pišu dalje Novosti.

Srbija ovu pilulu dočekuje kao zemlja u samom vrhu po broju pobačaja u odnosu na broj rođene dece i broj stanovnika. Zvanična statistika kaže da se godišnje u državnim bolnicama obavi oko 20.000 abortusa, a procene su da ih je na privatnim klinikama bar još toliko. Ako se uzme da je prošlog septembra u školske klupe selo oko 71.000 prvačića, to znači da svake godine izgubimo više od polovine jedne generacije. Ili izgubimo grad veličine Obrenovca. Zanimljivo je i da je već godinama, prema podacima Republičkog zavoda za statistiku, broj rođenih upravo za 40.000 manji od broja umrlih u zemlji. Samo u prestonici za 12 meseci 8.000 beba ne dobije šansu da živi.

Najveći broj žena prekida trudnoću između 25. i 33. godine, a zatim između 35. i 44. Uglavnom one koje nisu rađale ili koje imaju dvoje dece. Mada statistika Instituta za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" pokazuje da u ukupnom skoru, uz manje oscilacije, pada broj abortusa od 2008, važno je znati da pada i broj rođenih. Tako smo u 2009. na 70.299 rođenja imali 22.733 abortusa, a u 2012. na 67.257 rođenja 20.335 prekida trudnoće.

Šta će ženama doneti eventualna registracija medikamentnog prekida trudnoće, kako se on zvanično zove, odnosno „hemijskog abortusa“, kako je prozvan u svetu? Važno je znati da on za Srbiju nije baš potpuna novina. Osim što se može naći na "crnom tržištu" i prošvercovati iz neke od zemalja u kojima je registrovan, u okviru studije Svetske zdravstvene organizacije, kada su ispitivane dve različite doze leka za pobačaj, "mifepriston" je pre deset godina, zvanično primenjivan i u Ginekološko-akušerskoj klinici u Novom Sadu i u GAK u Višegradskoj, u Beogradu.

Ove Klinike su imala odobrenje Ministarstva zdravlja. Pilula je samo u novosadskoj Klinici za ginekologiju, tokom nešto više od godinu dana, primenjena kod oko 250 žena. Komplikacija nije bilo, pa se stručnjaci slažu da je ovo najkomfornija metoda abortusa do desete nedelje trudnoće.

U većini zemalja u kojima je registrovan, "mifepriston" se distribuira u bolnicama u kojima je zakonski dozvoljeno vršiti abortus. Sam čin, međutim, odvija se kod kuće, zbog čega se metoda i smatra humanijom. Tako je praksa u Češkoj, koja je poslednja uvela lek, prošle nedelje, da se prva od četiri tablete, koliko se tamo pije, uzima u bolnici. Ona, praktično, ubija plod. Ostale, koje služe da se izbaci fetus i placenta, piju se kod kuće.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

 • jjjjj

  23. jun 2014 | 10:28

  Jeste retardirani svi od reda, pametujete kao ubistvo djeteta, grijeh i sl. Jel treba da radja neko ko nema za hljeba ili niko ko je poremecen ili neko ko to dijete ne zeli? Jel treba da to dijete pati?

 • Taj

  23. jun 2014 | 11:51

  Najglasniji protiv abortusa uvek su muškarci, jer: a) ne radi se o njihovom telu/životu b) svi misle da je najteže roditi, a to je tek početak, i c) Muškarac uvek može da se pokupi i ode. Alimentaciju u Srbiji ne plaća uopšte 55% očeva koji ne žive s decom. Pri tom, alimentacija se odnosi na oko 15-25% PRIJAVLJENE PLATE (U Srbiji je retko ko prijavljen na pun iznos koji prima). Značajan je i procenat onih koji je ne plaćaju redovno. Isti ti muškarci samo u procentu od 11% koriste kondom, jer su primitivni. I zato što misle da su supermeni i /ili očekuju od žene da se truje hemijom iz kontraceptivnih pilula, čijih 90% teksta o leku odlazi na priču o nuspojavama i kontraindikacijama. Dakle, žene pristaju na nezaštićen seks iz nekog razloga (da ne pokvare trenutak; nadaju se - neće valjda sad, ne žele da razljute te muškarce...ili jednostavno ne razmišljaju). P.S: ako vam je kondom skup, dragi momci i muškarci, a boga mi i žene, platite abortus kao u srednjem veku. P.P.S: ako vam je kondom skup i dalje, a šta mislite koliko mesečno košta briga o detetu (kad vam ne pomažu roditelji itd.

 • Герцог Тома

  23. jun 2014 | 09:53

  Konačno dobra vest. Apsolutno treba smanjiti prirodni priraštaj jer Srbija nema kapaciteta za ovoliki broj sranovnika. Ni radnih mesta, ni zdravstvenih a ni bilo kakvih kapaciteta. Pozdravljam odluku.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA