OČAJAN: Predsednik Ukrajine zove Merkelovu u pomoć

Ukrajinski predsednik je prošlog petka proglasio sedmodnevni prekid vatre i obratio se juče naciji da bi izložio svoj mirovni plan kojim nudi dijalog proruskim pobunjenicima

  • 8

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko pozvao je nemačku kancelarku Merkel Angelu i druge svetske lidere da se više uključe i pomognu u smirivanju "pro-ruskog ustanaka" na istoku zemlje, saopšteno je danas iz kancelarije ukrajinskog predsednika.

- Uključenje Merkelove i drugih svetskih lidera je veoma važno za smirivanje sukoba u istočnoj Ukrajini - navodi se u saopštenju posle jučerašnjeg telefonskog razgovora ukrajinskog predsednika i nemačke kancelarke, prenela je agencija AFP.

Rusija smatra da je neophodan trajni prekid vatre na istoku Ukrajine između vladinih snaga i pro-ruskih pobunjenika pre nego što bi mirovni pregovori mogli da počnu, saopštilo je danas rusko ministarstvo spoljnih poslova.

- U ovom trenutku, održivo primirje je potrebno kao osnovni uslov za pokretanje praktičnih koraka ka obaveznom dijalogu između vlasti u Kijevu i predstavnika protestanata u jugoistočnoj Ukrajini - navodi se u saopštenju ruskog ministarstva posle telefonskog razgovora između ruskog ministra inostranih poslova Sergeja Lavrova i njegov nemačkog kolege Frank Valter Štajnmajer.

Ukrajinski predsednik je prošlog petka proglasio sedmodnevni prekid vatre i obratio se juče naciji da bi izložio svoj mirovni plan kojim nudi dijalog proruskim pobunjenicima koji nisu počinili "ni ubistvo ni mučenja", ali upozorio da je razrađen i "detaljan plan B" ukoliko predlog za premirje ne donese rezultate.

Novi ukrajinskih šef diplomatije, Pavlo Klimkin, trebalo bi danas u Luksemburgu, da predstavi Porošenkov mirovni plan na skupu ministara spoljnih poslova Evropske unije, javljauj agencije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Marko

    23. jun 2014 | 10:28

    Nasao je koga ce da zove!!!

  • misa

    23. jun 2014 | 15:26

    Molis nemacku za pomoc a koliko je samo na tlu ukrajine ubijeno u drugom svetskom ratu- ali ne tvojih rodjaka jer su oni verovatno bili na strani nemaca!

  • Prof.Biologije

    23. jun 2014 | 13:44

    Davljenik se hvata za slamku

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA