OSVETA: Islamski ekstremisti ubili sudiju koji je osudio Sadama Huseina na smrt

Pobunjenici su ubili Rafa Abdula Rahmana u znak odmazde za pogubljenje 69-godišnjeg Huseina. Iračka vlada nije potvrdila vest o njegovoj smrti, ali zvaničnici ne poriču izveštaje o njegovom hapšenju prošle nedelje.

  • 28

Pripadnici ekstremističke grupe Islamska država Iraka i Levanta (ISIL) uhapsili su i pogubili Rafa Abdula Rahmana, sudiju koji je osudio Sadama Huseina na smrt vešanjem.

Pobunjenici su ubili Rahmana u znak odmazde za pogubljenje 69-godišnjeg Huseina. Iračka vlada nije potvrdila vest o njegovoj smrti, ali zvaničnici ne poriču izveštaje o njegovom hapšenju prošle nedelje.

Veruje se da je sudija uhapšen 16. juna, a da je pogubljen dva dana kasnije.

Član jordanskog parlamenta Halil Atijeh napisao je na svojoj stranici na Fejsbuku da je sudija Rahman, koji je predsedavao Vrhovnim krivičnim sudom Iraka na suđenju Sadamu Huseinu, uhapšen i osuđen na smrt.

- Irački revolucionari su ga uhapsili i osudili na smrt u znak odmazde za smrt mučenika Sadama Huseina - rekao je on.

Atijeh je takođe rekao da je Rahman ranije pokušao da pobegne iz Bagdada prerušen u kostim igrača.

Sudija Rahman, koji je rođen u kurdskom gradu Halabdža, preuzeo je suđenje Sadamu Huseinu u januaru 2006, nakon što se njegov prethodnik sudija Rizgar Amin našao na meti kritika, navodno zbog preblagog suđenja.

Otac troje dece diplomirao je pravo na Univerzitetu u Bagdadu 1963. godine i radio je kao advokat pre nego što je 1996. godine imenovan za glavnog sudiju Apelacionog suda Kurdistana.

On je rukovodio suđenjem Sadamu Huseinu za zločine protiv čovečnosti zbog ubistva 148 ljudi u gradu Dudžailu, gde je 1982. pokušan atentat na iračkog predsednika.

Sudiju Rahmana su optuživali da je bio pristrasan zato što je njegov rodni grad bio meta napada otrovnim gasom 1988. godine, koji je navodno naredio Sadam Husein.

U napadu je umrlo oko 5.000 ljudi, među kojima i nekoliko rođaka sudije Rahmana. Osamdesetih godina Rahmana su navodno uhapsili i mučili pripadnici Sadamove službe bezbednosti.

Sudija je kasnije kritikovao način na koji je Husein pogubljen decembra 2006. On je 2008. izjavio da to nije trebalo da bude učinjeno javno i da je čin bio "necivilizovan i primitivan".

(Telegraf.rs / Izvor: dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ja to tako!!!

    23. jun 2014 | 12:24

    Ne radujem se nicijoj smrti, ali ima Boga, kako ti drugima tako tebi drugi!!

  • Mici

    23. jun 2014 | 13:42

    Lepa vest, I onog sto je naredio bombardovanje kineske ambasade su umlatili cekicem....sve dodje na naplatu.

  • Bojan

    23. jun 2014 | 13:19

    A on se nadao dugoj starosti? Nedostaje njima Sadam kao Srbima Slobodan. Ali nije ni njima ni nama bolje sada. Osim pojedinim korumpiranim političarima. Isto važi i za istok.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA