Nikolić: Smanjivanje penzija neće smanjiti deficit

- Deficit generišu činioci koji su van domašaja ekonomske politike na kratak rok. Možemo da smanjimo plate i penzije, ali je činjenica da imamo smanjivanje broja zaposlenih, što direktno povećava transfere iz budžeta PIO fondu. To je nešto što ne može da se promeni preko noći - rekao je ekonomista Nikolić

  • 7

Ekonomista Ivan Nikolić izjavio je danas da smanjivanje penzija neće biti efikasna mera za smanjivanje deficita u zemlji poput Srbije.

Nikolić je na 14. Ekonomskom samitu Srbije rekao da bismo smanjivanjem penzija izgubli na prihodnoj strani, količina deficita bi verovatno ostala ista, a trajni cilj ne bi bio dostignut.

On je podvukao da je za deficit "odgovoran" i pobačaj prihoda od poreza na dodatu vrednost (PDV), navodeći da umesto da je PDV povećan za 0,5 odsto, koliko se očekivalo, imamo za isti procenat nominalno nižu naplatu.

- Deficit generišu činioci koji su van domašaja ekonomske politike na kratak rok. Možemo da smanjimo plate i penzije, ali je činjenica da imamo smanjivanje broja zaposlenih, što direktno povećava transfere iz budžeta PIO fondu. To je nešto što ne može da se promeni preko noći - rekao je Nikolić.

On je ukazao da je jedino pravo rešenje podizanje privredne aktivnosti, ali je poručio da ni to ne može brzo da se reši.

- Bojim se da ćemo morati da se naviknemo na ovo stanje - visok deficit Srbije - rekao je Nikolić.

Upitan da li će država moći da finansira toliki deficit, odgovara da hoće, ali dodaje da se ništa neće rešiti po pitanju deficita ni preko noći ni u ovoj godini.

Nikolić nije mogao da potvrdi da će deficit dostići devet odsto BDP, kako su neki ekonomisti ocenjivali, ali će, kako kaže, sigurno biti iznad planiranih 7,1 odsto BDP.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Nole

    23. jun 2014 | 16:01

    Ako smanjite penzije onda ste vi jadni zato sto mislite da su penzije velike

  • Zoran

    23. jun 2014 | 19:04

    Zsto sam lepo odjavio radnju i radim na crno. Nastekacu neku kintu za starost. Necu da cekam da mi drzava uzme pa onda da mi kaze kad da idem u penziju i koliko cu para da dobijem. Eeeej, bre?!!! To su moje pare, ja cu da ih trosim. Ne moze me niko ubediti da sam ukrao od drzave jer nije tako. Uredno placam poret na stan, svaku taksu moram da platim kad mi treba potvrda, dokument i sl. Da ne pricam da sam na svaki proizvod dao 20% vise kroz pdv. Sta hocete vise bagro?

  • Željko

    23. jun 2014 | 20:37

    Smanjite, smanjite treba ju vam pare za vaše letovanje penziineri ne idu nigde

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA