JEZIVO: Ovo su ubodi azijskih stršljenova ubica koji stižu u Srbiju! (FOTO)

Stršljen koji leti brzinom do 60 kilometara na sat napada pčele, ali i ljude. Ubio je već šest osoba u Francuskoj, a najezda ovih insekata preti Evropi

  • 16

Džinovski crni stršljeni, poreklom iz Azije, od početka ove godine u Kini su usmrtili 42 osobe i u bolnicu poslali više od 1.600 ljudi, odomaćili su se u Francuskoj gde je zabeleženo šest smrtnih ishoda zbog njihovog veoma otrovnog ujeda.

Postoji opasnost da se iz Francuske rašire po drugim država u Evropi, a skoro je zabeležena njihova pojava i u Sloveniji. Njihovo prisustvo je prijavio pčelar iz Pivke u zapadnom delu ove države.

Insekti koji mogu da narastu i do osam centimetara dužine, dvostruko su veći od domaćih stršljenova i predstavljaju veliku opasnost. Njihovo prisustvo u Francuskoj prvi put je zabeleženo još 2004. godine i od tada su se brzo razmnožili.

Ubodi stršljena ostavljaju rane koje liče na rupe od metka, a u Kini je na pojedinim žrtvama zabeleženo i po nekoliko stotina uboda.

Azijski stršljen leti brzinom do 60 kilometara na sat, a pored ljudi napadaju i pčele kojima ulaze u košnice. Njihov ujed je veoma otrovan i može da izazove anafilaktički šok, pa čak i otkazivanje bubrega.

(Telegraf.rs / Izvor: huffingtonpost.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Alisa

    23. jun 2014 | 15:51

    Jos nam samo oni fale !

  • Rekoh samo da pitam

    23. jun 2014 | 17:10

    Da li država može preventivno da reaguje jer smo upozoreni na vreme,nabavkom nekog protivotrova vakcine ili šta već nam treba protiv te gamadi. Treba zaštititi narod , malo nam se zla dogodilo da nam ovo baš i ne treba.

  • Dana

    23. jun 2014 | 17:11

    Sve ti j***m-do 8 cm?!!!Pa to je monstrum!!!A mi se zalimo na komarce..c,c,c...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA