OD KLASIKE DO DŽEZA: Ove umetnice osvajaju beogradsku muzičku scenu! (FOTO)

Telegraf vam predstavlja dve mlade džez umetnice koje su svojim nastupom na Beogradskoj Nedelji Umetnosti privukle veliku pažnju medija i beogradske muzičke scene

  • 0

U koncertnoj dvorani UK "Parobrod", u okviru "Beogradske Nedelje Umetnosti", sinoć su nastupile pijanistkinja Katarina Ranković i violinistkinja Ljubica Damčević izvodeći program svojih autorskih varijacija, sa blagim prizvukom džez manira i etno melosa.

Ove dve umetnice su do sada imale mnogo uspešnih nastupa iza sebe, a s obzirom na to da je džez muzika relativno skoro postala popularna na našim prostorima, Katarina i Ljubica ozbiljno pretenduju da osvoje beogradsku muzičku scenu.

- Džez muzika nam je veoma bliska jer mi slušamo ovu vrstu muzike privatno, tako da je ljubav prema Džezu postojala odavno. Onda se dogodilo da smo pre par godina otišle na Džez festival koji se održavao u Sarajevu, nakon čega sam na jednoj od proba došla na ideju da sa Ljubicom probam nešto drugačije. Iako smo nas dve počele da nastupamo još za vreme studija, prelazak u džez muziku je za nas bila velika promena i izazov jer smo do tada nastupale kao duo klasične muzike - objašnjava pijanistkinja, Katarina Ranković.

Od prvih taktova autorskih improvizacija do sinoćnjeg nastupa na "Beogradskoj Nedelji Umetnosti", mlade umetnice su prošle dugačak i trnovit put, ali kako kažu, veoma su zaljubljene u svoj poziv pa im nije teško da se nose sa izazovima koje nosi muzička umetnost.

- Naša prva improvizacija je bila varijacija pesme "Sedef", gde smo na originalnu orjentalnu melodiju počele da dodajemo neke džez ritmove pa je to postala fuzija etno i džez muzike koja u osnovi ima klasičnu melodiju - priseća se Katarina.

Za džez muziku su karakteristični instrumenti kao što su klavir, gitara, kontrabas, mnogi duvački instrumenti, ali u poslednje vreme, violina je pronašla svoje mesto u džez muzici.

- Istina je da violina nije baš karakteristična za džez muziku, mada je u poslednje vreme sve više zastupljena. Mnogi veliki violinisti su se okrenuli džezu, tako da je violina tek od skora ušla u svet džeza. Ona doprinosi tom džipsi maniru - kaže umetnica na violini, Ljubica Damčević.

Mnogi nastupi su obeležili muzičku karijeru ove dve umetnice, a Katarina i Ljubica su nesumnjivo sebi otvorile vrata za još mnogo velikih nastupa i uspešnih saradnji. Na sinoćnjem nastupu im se pridružio i Marko Stojanović Luis, umetnik na perkusijama.

- Koordinatorka "Beogradske Nedelje Umetnosti", Milica Spasojević je čula neka naša izvođenja na internetu prošle godine i tada nam je uputila poziv da učestvujemo na trećem izdanju ove manifestacije. Na jednom od naših sastanaka, upoznale smo Marka Stojanovića Luisa koji je kroz spontani razgovor pristao da nastupa sa nama, pa smo nakon uspešnog izvođenja odlučili da i ove godine nastupimo u istom sastavu - kaže Katarina i dodaje da će se ova divna saradnja definitivno nastaviti.

(Mihajlo Pavić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA