NIŠTA IM NIJE SVETO: Fosilima popločavaju dvorišta! (FOTO)

Meštani uništavaju ovo izuzetno vredno nalazište, jedno od najvećih ovakvih na Balkanu, a možda i u Evropi, koristeći ovaj materijal za popločavanje dvorišta

  • 7

Jedan od najvećih evropskih stručnjaka u oblasti geohemije, prof. dr Pavle Premović, uputio je apel javnosti da se pod zaštitu države stavi jedinstveno i veoma bogato nalazište fosilnih struktura na obalama Zavojskog jezera na Staroj planini.

Premović, inače profesor niškog Prirodno matematičkog fakulteta, kaže da meštani uništavaju ova izuzetno vredna nalazišta koristeći ovaj materijal za popločavanje dvorišta.

- Obale Zavojskog jezera su verovatno jedno od najvećih ovakvih nalazišta na Balkanu, možda i u Evropi. Na osnovu njih se zaključuje da je ovde nekada bilo toplo tropsko more koje je vrvelo od života. Apelujem na ovaj način da se to nalazište stavi pod zaštitu države - navodi ovaj profesor.

Kako dodaje nalazište je izuzetno bogato fosilnim strukturama starim više od 200 miliona godina.

- Ovde verovatno imamo veoma važne prelaze i to u gornjim slojevima, prelaz između trijasa i jure, kada je bila jedna od pet najvećih bioloških katastrofa. Takođe, u donjim slojevima nalazišta verovatno postoje dokazi o prelazu između perma i trijasa, kada se desila najveća biološka katastrofa u zemljinoj istoriji kada je nestalo 70 odsto živog sveta na kopnu i čak 90 odsto života u moru. Postoje različita mišljenja kako je do toga došlo i tu se najčešće pominju vulkani, udari kometa, asteroida i slično - kaže prof. dr Premović.

(G. P.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA