AMERIKA ŠALJE VOJSKU U IRAK: Obama poslao specijalce protiv džihadista (VIDEO)

Polovina od 300 američkih specijalaca se već nalazi u Bagdadu, ali neće učestvovati u borbama nego će savetovati Iračane i pružiti im obaveštajne podatke. Ostali vojnici treba da stignu u toku narednih dana

  • 14

Prvi američki vojnici koji treba da vojsci u Iraku pomognu u borbi protiv sunitskih pobunjenika, stigli su u Irak i počeli svoj rad, saopštio je Pentagon.

Kako prenosi Bi Bi Si (BBC), polovina od 300 specijalaca koje je obećao da će poslati američki predsednik Barak Obama, nalazi se u Bagdadu ili na prvim linijama fronta, dok će ostali doći narednih dana.

Obamina administracija navela je da američki vojnici neće učestvovati u borbama, nego će savetovati Iračane i pružiti im obaveštajne podatke.

Ostali će stići idućih dana, kažu u Pentagonu i pojašnjavaju da su dva tima od ukupno 40 vojnika u utorak počeli da pomažu iračkim snagama na bojištu. Dodatnih 90 će u Bagdadu osnovati zajedničko operativno zapovedništvo.

Sunitski pobunjenici iz Islamske države Iraka i Levanta (ISIL) zauzeli su većinu severnog i zapadnog dela zemlje, uključujući i drugi po veličini grad Mosul.

U sukobima u junu u Iraku je poginulo najmanje 1.075 ljudi, saopštile su UN.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Герцог Тома

    25. jun 2014 | 14:22

    Veliki satana ne miruje. Prvo iscenira sukob, pa salje "mirovnjake"...

  • Zakon

    25. jun 2014 | 20:28

    Vrati ce se u sanducima. Ja vam kazem

  • Ortodox

    25. jun 2014 | 18:03

    E sad ce im donijeti blagostanje, di njihova cizma udje nema srece narednih 50 godina.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA