OEBS kritikuje Rusiju zbog kontrole interneta

- Žalim zbog još jedne odluke Državne Dume koja bi dodatno mogla da ograniči slobodu izražavanja i slobodan protok informacija preko Interneta - navodi u saopštenju koje je uputila predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović

  • 7

Predstavnica OEBS-a za slobodu medija Dunja Mijatović kritikovala je danas amandmane na Krivični zakon Ruske Federacije, koji bi mogli da povećaju vladinu kontrolu Interneta.

- Žalim zbog još jedne odluke Državne Dume koja bi dodatno mogla da ograniči slobodu izražavanja i slobodan protok informacija preko Interneta -  navodi u saopštenju Mijatović.

Ona je pozvala vlasti u Moskvi da ozbiljno preispitaju ove zakonske izmene, koje ugrožavaju slobodne medije u onlajn pluralizam, pod firmom borbe protiv ekstremizma.

Amandmani usvojeni 20. juna uvode veću krivičnu odgovornost za pozive na ekstremističke aktivnosti, za koje je sada zaprećena kazna do pet godine zatvora.

Prema oceni pravnih stručnjaka Evropske komisije i Venecijanske komisije, ovakve odredbe nisu dovoljno precizne i omogućavanju neszrazmerne restrikcije osnovnih prava i sloboda.

Ovakve zakonske odredbe, upozorila je Mijatović, mogu izazvati strah među korisnima Interneta, budući da oni ne mogu pravno da procene da li njihovo slobodno ispoljavanje mišljenja predstavlja kršenje zakona.

Ističući da suzbijanje govora mržnje i poziva na terorističke aktivnosti ima suštinski značaj za bezbednosnu politiku, Mijatović je objasnila da ograničavanja slobodnog izražavanja moraju biti pažljivo definisana.

(Telegraf.rs / FoNet)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    25. jun 2014 | 14:39

    Sta govori, ova zena? Neka pita - Snoudena...

  • Tata Ikun

    25. jun 2014 | 14:26

    Recite to vašim drugarima Amerima, zna se šta su oni uradili posle kula bliznakinja po planu ljudskih sloboda...

  • Miki

    25. jun 2014 | 14:24

    Ko je bre ova nadam se da nije naša jer bi to bila još jedna sramota za nas

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA