I OVO JE SRBIJA: Svaki peti na sedativima, drogu koristilo 8 odsto stanovništva! (FOTO)

Prema podacima dobijenim u Nacionalnom istraživanju o stilovima života stanovništva Srbije, 36,4 odsto odrasle populacije su svakodnevni pušači. Osam odsto stanovnika bar jednom u životu koristilo je neku drogu, dok sedative koristi svaki peti čovek u Srbiji

  • 10

Kada živite u nestabilnoj državi kakva je naša, nije lako prebrojati, a kamoli rangirati sve probleme koji prete društvu. Institut za javno zdravlje "Dr Milan Jovanović Batut" sproveo je istraživanje na ovu temu, a rezultati zahtevaju da se zapitamo zašto se nekih poroka ne odričemo, iako ih smatramo visoko rizičnim kako po zdravlje, tako i po živote.

Prema ovom velikom istraživanju, korišćenje opojnih droga našlo se tek na šestom mestu na rang listi društvenih problema. Ispitanici, svi između 18 i 64 godina, korišćenje alkohola stavili su na sedmo mesto, a ono što je stručnjake iz ovog Instituta zabrinulo jeste da korišćenje duvana ispitanici nisu prepoznali kao problem.

Prema podacima dobijenim u Nacionalnom istraživanju o stilovima života stanovništva Srbije 36,4% odrasle populacije (40,9% muškaraca i 32 odsto žena) su svakodnevni pušači. Elektronske cigarete je koristilo ukupno 9,6 odsto stanovnika uzrasta od 18 do 64 godine bar jednom u životu.

Bar jednom u toku života osam odsto snovnika Srbije uzrasta 18 do 64 godine koristilo je neku drogu, dok je u poslednjih godinu dana 22,4 odsto ispitanika koristilo lekove iz grupe sedativa i hipnotika. Od opojnih droga u Srbiji se najčešće koristi kanabis koji je u prethodnih godinu dana koristilo 1,6 odsto populacije uzrasta 18 do 64 godine i 3,4 odsto populacije 18 do 34 godine.

Sedative i hipnotike u prethodnih godinu dana koristilo je 22,4 odsto ispitanika i to 13,9 odsto muškaraca i 30,9 odsto žena.

- Istraživanje je pokazalo da sedative i hipnotike mnogo češće svakodnevno koriste žene nego muškrci. Takođe, ove lekove češće koriste starije osobe - istakla je šef Odeljenja za monitoring i prevenciju zloupotrebe psihoaktivnioh supstanci Instituta Batut Biljana Kilibarda.

Prema podacima iz istraživanja u prethodnih godinu dana 72,2 odsto odraslih ispitanika konzumiralo je alkohol i to mnogo više muškaraca nego žena. Predstavnik Instituta za psihijatriju i neurologiju iz Varšave Januš Sijeroslavski istakao je  da problem nije u pijenju alkohola, već u načinu pijenja koje često dovodi do gubitka kontrole.

On je pojasnio da postoje dva problematična oblika konzumiranja alkohola i to da ljudi često i previše piju što dovodi do zdravstvenih problema ili da popiju jednom veliku količinu alkohola što dovodi do potpunog gubitka kontrole i trovanja alkoholom.

Ovo je prvo Nacionalno istraživanje o stilovima života u Srbiji koje je sprovedeno prema metodologiji Evropskog monitoring centra droge i zavisnosti od droga (EMCDDA) u okviru IPA projekta.

(M. Batinić)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Dag

    25. jun 2014 | 18:55

    Mnogo njih je otpusteno,pa sad zive - opusteno... (Nisu oni krivci,sto pucaju - zivci.)...

  • Ljiljana Damnjanovic

    25. jun 2014 | 18:31

    Slabi su vam ti rezultati ima ih mnogo vise u svakoj grupi koju ste naveli

  • Comi

    25. jun 2014 | 23:35

    Pa sad sta je bolje? THC ili sedativi?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA