Gasprom banka u Srbiji u drugoj polovini godine

Banka neće kupiti nijednu od postojećih banaka, već će dobiti grinfild licencu. "Srbijagas“ će imati trećinu, a Gasprom banka dve trećine vlasništva

  • 0

Gasprom banka trebalo bi da počne da posluje u Srbiji u drugoj polovini ove godine. Glavni poslovi ove banke biće vezani za izgradnju gasovoda Južni tok, drugu fazu izgradnje skladišta gasa "Banatski dvor", gasnu centralu "Srbijagasa", dok je logično da banka prati i ruske investicije poput NIS-a i "Lukoila", kaže Dušan Bajatović, direktor "Srbijagasa".

- Banka neće kupiti nijednu od postojećih banaka, već će dobiti grinfild licencu. "Srbijagas" će imati trećinu, a Gasprom banka dve trećine vlasništva u zajedničkoj finansijskoj instituciji - objašnjava Bajatović.

On dodaje da je sva dokumentacija oko osnivanja banke spremna, nacrt ugovora je završen, u toku su razgovori u Vladi, dok bi uskoro trebalo da stignu ruski partneri na potpisivanje memoranduma.

- Bez obzira na ishod predstojećih izbora u maju, banka će biti operativna u drugoj polovini godine - kaže Bajatović.

"Srbijagas" i ruska državna kompanija "Gasprom", koja je većinski vlasnik NIS-a i koja učestvuje u izgradnji gasovoda Južni tok, u Srbiji već imaju zajedničko osiguravajuće društvo "Sogaz", koje je dobilo dozvolu za rad od NBS krajem prošle godine.

Telegraf.rs/ izvor: Blic

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA