Ukrajina potpisala sporazum sa EU

Predsednik Evropske komisije Žose Manuel Barozo nazvao je potpisivanje sporazuma istorijskim činom koji će omogućiti Ukrajini, Moldaviji i Gruziji da uspostave slobodno tržište i stabilnu demokratiju

  • 12

Lideri Ukrajine, Gruzije i Moldavije potpisali su jutros u Briselu sporazume o slobodnoj trgovini sa Evropskom unijom uprkos oštrom protivljenju Rusije.

- Ovo nisu obični sporazumi, već beočuzi u našim odnosima - izjavio je predsednik Evropskog saveta Herman van Rompej na svečanoj ceremoniji i naglasio da je cilj EU puna integracija ovih zemalja u zajedničko evropsko tržište.

- Ljudi su umirali, u Kijevu i drugde, za bolje odnose sa EU - rekao je Van Rompej i naglasio da se te žrtve ne smeju zaboraviti.

Predsednik Saveta je istakao da sporazumi nisu upereni protiv Rusije, uprkos pretnjama Moskve da će uvesti ekonomsku blokadu zemljama koje ih potpišu.

- Spremni smo da razgovaramo sa ruskim partnerima kako bismo otklonili sve nesporazume - rekao je Van Rompej.

Predsednik Evropske komisije Žose Manuel Barozo nazvao je potpisivanje sporazuma istorijskim činom koji će omogućiti Ukrajini, Moldaviji i Gruziji da uspostave slobodno tržište i stabilnu demokratiju.

- Ovo nije kraj, nego početak puta - rekao je Barozo na ceremoniji.

Ukrajinski predsednik Petro Porošenko izjavio je da je današnji dan “najvažnijim u istoriji Ukrajine od proglašenja nezavisnosti”.

- Bilo je mnogo pokušaja da se ovo spreči, a Ukrajina je platila najveću cenu - kazao je on i optužio Rusiju da je izvršila “spoljnu agresiju” na njegovu zemlju.

Porošenko je izrazio očekivanje da EU zaštiti ukrajinski suverenitet i teritorijalni integritet, ali i da joj otvori perspektivu punopravnog članstva, ukoliko ispuni kriterijume.

- Deklaracija o perspektivi učlanjenja ne bi vas koštala ništa, a nama bi mnogo pomogla - rekao je on.

Gruzijski premijer Irakli Garibašvili naglasio je da u jegovoj zemlji konsenzus i politička volja da se sporazumi sprovedu i takođe zatražio perspektivu učlanjenja u EU, a sličnu izjavu dao je i moldavski premijer Juri Leanča.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lala

    27. jun 2014 | 13:09

    Jesu li mozda potpisani i ugovori o slobodnom trzistu rada...,nema sanse!!Gurace im EU svoju robu,unistiti im poljoprivredu i onda jeftino zemlju pokupovati.To samo jos slepac i glup ne vide.

  • Rodja 1

    27. jun 2014 | 12:00

    Neki moraju sto uslova da ispune za eu a neki ....

  • DD

    27. jun 2014 | 13:00

    UKRAJINA SE RASPADA A POTPISUJU NEŠTO NEOSTVARIVO. VALJDA MOŽE PRIJEM U EU I NA ODLOŽENO. IMAMO VAS U VIDU . TRAGIKOMIČNO.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA