Vučić, Dodik i Kusturica svečano otvorili Andrićgrad (FOTO)

Program je počeo ranije danas osveštanjem Crkve svetog kneza Lazara i srpskih mučenika, a liturgiju je služio Patrijarh srpski Irinej. Ispred kapija Andrićgrada okupljena je i omladina koja nosi majice sa likom Gavrila Principa na kojima piše "Iz principa iz Srpske"

  • 25

Premijer Srbije Aleksandar Vučić, predsednik Republike Srpske Milorad Dodik i reditelj Emir Kusturica, svečano su danas, presecanjem crvene vrpce otvorili Andrićgrad.

Vučića su ispred kapija Andrićgrada dočekali Kusturica i Dodik, a posluženi su mu hleb i so.

Vučić je na otvaranju Andrićgrada rekao da moramo da napravimo ekonomski jaku Srbiju, zemlju bogatih ljudi, i da će na takvu Srbiju Republika Srpska uvek moći da se osloni i da će narod RS uvek moći da računa na Srbiju u skladu sa zakonom o paralelnim specijanim vezama i Dejtonskim sporazumom, na koji imamo pravo a da nikome ne smetamo.

Premijer je rekao da danas, na najveći srpski praznik, nije ni vreme ni mesto da se govori o malim ljudima ili onima koji bi da pokušaju da nam zatru istoriju ili da nas nateraju da zaboravimo.

- Mi poštujemo sve druge, samo u miru možemo da se razvijamo i da napredujemo - nikom drugom nikakvo zlo ne želimo - poručio je premijer.

Premijer Srbije je rekao i da je počastvovan što se nalazi na ovom mestu i istakao da je Andrićev institut stecište umnih srpskih glava, mesto na kojem će se razmenjivati znanje i mesto na kojem ćemo "mnogo toga moći da naučimo svi mi koji smo dobili vaše poverenje, ali i svi oni koji dolaze posle nas".

Ispred kapija Andrićgrada okupljena je i omladina koja nosi majice sa likom Gavrila Principa na kojima piše "Iz principa iz Srpske". Vučića, Dodika i Kusturicu, do bine koja se nalazi pored biste Ive Andrića, dopratio je vojni orkestar "Niš".

U Andrićgradu gde će danas biti obeleženo 100 godina od Sarajevskog atentata i početka Prvog svetskog rata, okupljen je veliki broj zvanica i državni vrh. U Anrićgradu je i prvi potpredsednik vlade i šef srpske diplomatije Ivica Dačić.

Program je počeo ranije danas osveštanjem Crkve svetog kneza Lazara i srpskih mučenika, a liturgiju je služio Patrijarh srpski Irinej. Na svečanosti prilikom otvaranja Andrićgrada obratili su se Vučić, Dodik i Kusturica, koji je idejni tvorac kompleksa Andrićgrad.

Nakon svečane ceremonije otvaranja Andrićgrada, sledi program obeležavanja stogodišnjice početka Prvog svetskog rata.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • deki smederevo

    28. jun 2014 | 17:51

    Gavrilo i istali clanovi Mlade Bosne su Heroji .Srbi su zahvalni i Emiru Nemanji na svemu sto cini za Srpski narod .Hvala im.

  • ja

    28. jun 2014 | 17:47

    Sve za srpstvo, srpstvo ni za sta ( ajde dezurni antisrtbi lupajte minuse, smesni ste :)

  • Rale

    28. jun 2014 | 19:08

    Mnogo sam danas ponosan na ovaj sveti srpski praznik prkosa i ponosa svaka cast Vucicu Kusturili Dodiku Patrijarhu Irineju danas sam pun ponosa pun sa samopozdalja hvala svima

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA