SRBIJA NA SEDATIVIMA: Lekove za smirenje svakodnevno pije 100.000 ljudi!

Sedative i hipnotike mnogo češće koriste žene nego muškarci, i to 13,9 odsto muškaraca i 30,9 odsto žena. Anksiolitici koje naši građani piju najčešće su "bromazepam“, "dijazepam“, "lorazepam“, "ksalol“, "sedabenz“ i "zaksol“

  • 9

Dok su neke ranije genarcije stres, nervozu i anksioznost najčešće lečile čašicom dobrog razgovora i onom starom "sve će biti u redu", izgleda da današnji problemi ne mogu da se reše tom terapijom. U Srbiji svakodnevno lekove za smirenje koristi čak 100.000 osoba.

Prema Nacionalnom istraživanju o stilovima života stanovništva Srbije Instituta za javno zdravlje Srbije "Dr Milan Jovanović Batut" u protkelih godinu dana sedative i hipnotike koristilo čak 22,4 odsto ispitanika.

Dr Biljana Kilibarda, šef Odeljenja za monitoring i prevenciju zloupotrebe psihoaktivnih supstanci Instituta "Batut“, pri prezentovanju istraživanja istakla je da su žene čeći korisnici ovih lekova.

- Sedative i hipnotike mnogo češće svakodnevno koriste žene nego muškarci, i to 13,9 odsto muškaraca i 30,9 odsto žena. Takođe, ove lekove češće koriste starije osobe - istakla je dr Kilibarda.

U prilog ovom podatku ide i činjenica da je tokom 2012. godine na recept izdato 6.932.840 kutija lekova za smirenje. Statistički gledano to je između 20 i 30 tableta po osobi. U anksiolitike koje naši građani piju spadaju: "bromazepam“, "dijazepam“, "lorazepam“, "ksalol“, "sedabenz“, "zaksol“. 

Propis koji je stupio na snagu 2011. godine, a koji kaže da izabrani lekar anksiolitike može da izdaje najduže tri meseca, a posle mora da uputiti pacijenta kod psihijatra urodio je plodom, a na to ukazuje podatak da je 2011. godine  na recept izdato čak 9.437.778 kutija ovih lekova.

Da nije u pitanju samo to što su se pojedinici navikli na određene lekove govori i činjenica da je od početka godine na bolovanje zbog depresije otišlo čak 1.188 ljudi, dok je tokom cele prošle godine zbog ove bojke sa posla odsustvovalo čak 4.880 osoba.

(M. B.)

 

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Vlada

    1. jul 2014 | 08:07

    Imam 29god a od 24god pijem bromazepame i asentru-anti depresive.A zasto?Zato sto sam se nervirao oko fakulteta sada zavrsio fakultet i radim sa srednjom skolom i nisam za stalno a 5god radim u firmi i zaposlili su posle mene jedno 30 ljudi za stalno a mene i dalje ne. Imam dvoje dece i suprugu koja nigde ne radi i kako ce i sta da bude ni sam ne znam

  • Dag

    1. jul 2014 | 12:33

    Dok sve platim,dugove namirim,muka 'vata,'ocu, da se - smirim.Dal' da zivim, ili cu da krepam,daj da drmnem jedan - "bromazepam"..

  • Werp690

    1. jul 2014 | 10:25

    Nije ni cudo..Konstantan pritisak i borba da se prezivi.Posla nema,ko ima posao radi od jutra do sutra i opet nije dovoljno.Svaki dan je isti i stalno se ocekuje neko bolje sutra.Stizu opomene od info stana,edb.a itd..pritisak raste,stres se gomila i eto okidaca za aneksioznos,a aneksioznost...Ne zelim ni da saznate sta je to!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA