NIJE IZVRŠIO SAMOUBISTVO: Branka Miljkovića ubili hrvatski nacionalisti?

Prema zvaničnoj istrazi, jedan od najpoznatijih srpskih pesnika, Branko Miljković preminuo je tako što je izvršio samoubistvo. Međutim, članovi njegove porodice i prijatelji nikada se nisu složili sa time tvrdeći da je Branko ubijen

  • 20

Bio je zimski dan bez snega. Vraćao sam se sa grupom pesnika sa Kalemegdana, kad je pesnik Aca Sekulić prišao i rekao: "Znate šta je bilo u Zagrebu? Obesio se Branko Miljković". To je odjednom odjeknulo kao bomba, priča književnik Petar Pajić, Miljkovićev prijatelj.

Prema zvaničnim nalazima istrage nadležnih u Zagrebu, književnik Branko Miljković preminuo je nakon što je izvršio samoubistvo u Ksaverskoj šumi. Poznati srpski pesnik i prevodilac pronađen je u noći između 11. i 12. februara 1961. godine obešen o drvo. Međutim, i tada a i godinama kasnije njegovi prijatelji i porodica sumnjali su u taj izveštaj tvrdeći da je Branko ubijen.

- Znate li kako izgleda čovek skinut s opasača ili konopca? Možete to videti u svakom udžbeniku sudske medicine: oči izbuljene, jezik isplažen, natečen vrat s jasnim oznakama davljenja i to u vidu brazde. Nijednog od tih očiglednih simptoma nije bilo na našem Branku i zato sam u očajanju, poput svake ucveljene majke, izbezumljena povikala: "On je ubijen! Morate nam odati ubicu mog deteta!" Zapretili su mi da ćutim iz političkih razloga. I zato sam namerno, svetu na uvid, uzela sanduk sa staklenim prozorom naspram Brankove glave da svako može da se uveri da je imao neozleđen vrat - navodi njegova majka Marija u knjizi "Ubijeni pesnik" Koste Dimitrijevića.

Brankovo telo pronađeno je u Jandrićevoj ulici, nadomak šume. U blizini drveta o koje je obešen nalazila se krčma. Mnogi navode da je iz nje u neko doba dopirala velika buka, ali to je bio takav deo Zagreba gde noću nije bilo bezbedno izlaziti.

Miljković je nađen u klečećem položaju, a kako su kasnije naveli svedoci, a preneli Brankovi prijatelji, književnici, oko tela bilo je mnogo otisaka stopala u snegu. Tako su se, kažu, nalazili i tragovi po kojima je bilo očigledno da je telo pesnika dovučeno upravo iz obližnje krčme. Telo mu je bilo u modricama.

Međutim, vlasti se nisu mnogo bavile istragom. Brzo je zaključeno da je reč o samoubistvu, a svedoci su suptilno primorani da o svemu što su videli ili čuli, ćute.

- To je prosto bilo neverovatno. On je nađen kako kleči u toj šumici na mračnoj periferiji Zagreba, obešen svojim kaišom od pantalona o jednu grančicu, tanku kao dečja ruka. On je u to vreme imao 110 kilograma. Sama ta činjenica da je nađen kako kleči, ne znam koliko je to moguće... Obešen o grančici koja bi se slomila pod tim teretom...ne, on je tako namešten - priča Pajić o smrti svog prijatelja.

Kako objašnjava, Brankova smrt se malo istraživala, a jedan od razloga bio je i to što je to bilo vreme građenja bratstva i jedinstva. Miljković je u to vreme konkurisao na tri mesta: u Radio Sarajevu, Podgorici i Radio Zagrebu. Primljen je svuda, ali je odabrao mesto kulturnog urednika Radio Zagreba, jer je u tom gradu imao prijatelje, pesnike sa kojima se družio.

Branko je, priča Pajić, voleo da popije i da diskutuje. Bio je meraklija i imao je "mentalitet južnjaka srbo-turski".

- On je pisao filozofske pesme o smrti, ali je voleo život. Sve je sumnjivo oko njegove smrti. To što izaziva radoznalost, nikada nije ispitivano. Svi ti događaji nikada kasnije nisu ponovo istraženi, ali postoje verovatno i neki podaci koje mi ne znamo. Njegova rodbina i prijatelj Tasa Mladenović su išli u Zagreb da sve to ispitaju, ali zaustavilo se to istraživanje. Kada smo njegovoj majci izrazili saučešće ona je rekla: "Ja ga najbolje poznajem, on se nikad ne bi ubio" - zaključuje Petar Pajić.

Jedna od pretpostavki o smrti Branka Miljkovića je i da je stradao jer se bavio istraživanjem porekla Josipa Broza po njegovom dijalektu. Navodno, neposredno posle rata Tito je veoma malo govorio srpski. Miljković je tvrdio da je Broz imao izmešan govor s asocijacijama na ruski, austrijski i nemački jezik. Takođe, navodi se da su ga ubili hrvatski nacionalisti jer im se rugao i pevao srpske pesme.

Međutim, u prilog činjenici da je izvršio samoubistvo govorilo je pismo koje je pesnik poslao kritičaru Petru Džadžiću govoreći o svojoj neizmernoj ljubavi prema jednoj ženi. Međutim, njegovi prijatelji tvrdili su da je pesnik to uradio namerno, kako bi Džadžića doveo u zabludu. Takođe, navodno je i ranije pokušavao da izvrši samoubistvo, ali o tome postoje različite verzije. Prema jednoj od njih to se dogodilo u kafani "Prešernova klet", gde su se često okupljali književnici.

Ipak, zvaničan nalaz istrage nikada nije ponovo ispitan, a drvo o koje je obešen je odavno posečeno. Povremeno bi na tom mestu osvanuo poneki buket. "Umesto posečene vrbe", navodi Kosta Dimitrijević, "likvidatori su stavili veću drvenu tablu s krupno napisanim rečima upozorenja: Zabranjeno za pse, Srbe i Cigane." Branko Miljković sahranjen je na Novom groblju u Beogradu.

(M. Stojanović)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • UNITEDSTATESOFSERBIA

    26. oktobar 2014 | 23:39

    Ubili su ga titovi psi, kao što su poubijali i sve koji su imali nešto u glavi ili nešto u džepu-tito je bio skup projekat*

  • Ivy

    26. oktobar 2014 | 23:46

    Kako god steta velika... Opasno je ustati protiv bilo kojeg rezima na bilo koji nacin...ali nije ni bezazleno zavirivati u casicu u tolikoj mjeri! "Uzalud je budim" i "Vatra i nista"... Toplo preporucam, ali zahtijeva vise od jednog citanja!

  • Maja

    26. oktobar 2014 | 22:45

    Isti oni koji su ubili kralja Aleksandra I su ubili Branka.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA