MAME JURE POSLANIKE: Dobile podršku većine za izmenu zakona!

Do sada je 147 poslanika reklo da bi glasalo za izmenu Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom

  • 5

Mame koje podržavaju inicijativu "P(B)ravo za mame", uspele su da za mesec i po dana ubede više od polovine poslanika da glasaju za izmenu Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom.

Cilj inicijative je da naknada koju država plaća porodiljama ubuduće ide direktno njima, a ne kao do sada - preko računa firme u kojoj rade.

Kako bi dobile podršku, mame su pronalazile poslanike i lobirale za svoju ideju, a kada bi ih pridobile fotografisale bi se sa njima, što je dokaz da imaju njihov glas. Kada bi se danas u Skupštini glasalo, mame bi imale većinu - 147 poslanika podiglo bi ruku za redovna primanja porodilja, koja sada kasne i nekoliko meseci.

Odlučne mame neće stati dok svih 250 poslanika ne ubede da je promena zakona neophodna. Međutim, "Da" mame očekuju ne samo na fotografiji, već i u skupštnskoj sali. Nadaju se da će se izmene Zakona naći na dnevnom redu već u septembru i da će poslanici koji su se slikali sa mamama i rekli da će glasati za izmenu zakona održati reč, prenosi RTS.

- Pošto je novac već izdvojen u budžetu Republike Srbije, izmena Zakona bi zapravo dovela do toga da mame dobijaju plate na vreme - objašnjava Ana Babović iz organizacije "Srbija u pokretu", koja je zajedno sa udruženjima "Roditelj" i "Centar za mame" 8. marta pokrenula kampanju "Pravo za mame".

Većina poslodavaca ne može da izdrži finansijski pritisak plaćanja i zaposlenih i porodilja. Tako se oko 20.000 porodilja svake godine suoče sa kašnjenjem plate, baš u trenutku kada su troškovi neretko i udvostručeni zbog dolaska novog člana porodice.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Bane

    1. jul 2014 | 14:41

    Ovaj licemer Karic treba da da pare a ne da se slika sa ceduljama.Zbog takvih kao on su mame i dosle u ovakvu situaciju

  • Katarina

    1. jul 2014 | 14:51

    Odlicno osmisljena akcija, pozdrav iz YUCOM-a!

  • Sinisa

    2. jul 2014 | 10:27

    A zasto je toliko vremena na snazi postojeci zakon? Zasto poslidavac prvo uplacuje drzavi koja zadrzava pare par meseci pa mu tek onda vrati pare?

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA