Nikoli Maloviću "Pero despota Stefana Lazarevića"

Tradicionalnu književnu nagradu "Pero despota Stefana Lazarevića" na centralnoj svečanosti "Vidovdanskog pesničkog bdenja" 27. juna u porti manastira Gračanica dobio je Lagunin autor, Nikola Malović, srpski pisac iz Boke Kotorske

  • 1

Prema jednoglasnoj odluci žirija, tradicionalnu književnu nagradu "Pero despota Stefana Lazarevića" dobio je Lagunin autor, Nikola Malović, srpski pisac iz Boke Kotorske.

Nagrada je, po 25. put uručena na centralnoj svečanosti "Vidovdanskog pesničkog bdenja" 27. juna u porti manastira Gračanica.

U obrazloženju, između ostalog, piše:

"Već prve rečenice romana "Lutajući Bokelj" - "Još uvijek mislim na srpskom. Zašto to kažem? Zato što najprije valja znati ko govori, onda i što govori" - nagovestile su jednu veliku temu Malovićevog stvaralaštva: postojanje svesti o nacionalnom identitetu kroz osećanje jezika. Ova tema, pogotovo na početku 21. veka, kada dominiraju globalističke antinacionalne tendencije, obezbedila je delima Nikole Malovića aktuelnost, ali ga je otkrila i kao hrabrog književnika čiji opus svedoči o tome kako su stvaralačka inventivnost i nacionalna i društvena odgovornost jednako važni sastojci umetnosti koja pretenduje da bude upamćena kao vredna i trajna".

Književna umetnost Nikole Malovića omeđena je kategorijama istine i etičnosti, iskrenosti i emocionalnosti, idejnosti i utopičnosti, duhovnosti i religioznosti, ljubavi i dobrote. Sve to, kao i njegova vera, implicitno i eksplicitno sadržana u njegovom životu i delu, "da je uloga umetnosti da upozori na bubnjeve apokalipse, da artikuliše ono što se već može da čuje i vidi iza okuke naših dana, da pruži bezuslovan azil slobodnog daha gladnim" - čini ga dostojnim da postane laureat nagrade koja nosi ime Despota Stefana Lazarevića".

Organizator Vidovdanskih svečanosti na Kosovu je Dom kulture u Gračanici, a pokrovitelj manifestacije i nagrada su kancelarija za Kosovo i Metohiju, Vlada Srbije i Opština Gračanica.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA