Hemijsko oružje iz Sirije stiglo u Italiju (FOTO) (VIDEO)

Danski brod sa sirijskim hemijskim oružjem se usidrio danas u luci Đoja Tauro u Italiji, gde će ovaj opasni materijal biti prebačen na američki brod koji će isploviti na more i uništiti ga

  • 5

Danski brod sa stotinama tona sirijskog hemijskog oružja usidrio se danas u luci Ðoja Tauro u južnoj Italiji, gde će biti toksičan materijal prebačen na američki teretni brod koji će taj opasan materijal da uništi.

Danski brod "Ark futura" se u pratnji brodova italijanske obalske straže i helikoptera usidrio nedaleko od američkog broda "MV kejp rej" koji ima svu potrebnu opremu za uništavanjem hemikalija, prenela je agencija AP.

Lokalni zvaničnici procenjuju da će biti potrebno oko 20 sati da se kontejneri sa opasnim hemijskim oružjem prebace sa jednog na drugi brod.

Čim se celokupan hemijski materijal prebaci na " MV kejp rej", američki brod će izaći na otvoreno more i početi sa uništavanjem materijala.

Američki zvaničnici su rekli da nikakva otrovna isparenja niti tečnost neće otići u atmosferu ili more tokom uništavanja sirijskog hemijskog materijala.

Danskim brodom "Ark futura" 23. juna je iz sirijske luke Latakija krenuo poslednji kontingent sirijskog arsenala hemijskog oružja.

Nakon što je u predgrađu Damaska upotrebljen bojni otrov sarin, u septembru prošle godine na inicijativu Rusije dogovoreno je pristupanje Sirije Konvenciji o zabrani hemijskoj oružja, predaji na kontrolu hemijskog arsenala međunarodnoj zajednici i uništenju zaliha.

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Stefan

    2. jul 2014 | 10:29

    Pa posle u Ameriku.

  • Cetnik

    2. jul 2014 | 10:52

    Ameri ce sigurno da ga uniste...ajde molim vas

  • momazver

    2. jul 2014 | 11:34

    Hahahahahaha...evo padoh s kreveta...Ameri dzaba dodjose do hemijskog oruzja a CEO svet im je jos i platio sto ga uzese.....A ako/IF IT WERE BEEN ABLE../nekim cudnim slucajem do toga dodje/to vam je kao da postoji Deda Mraz/..onda ce ga samo pobacati negde u more.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA