U Srbiji 1.202 bogataša manje!

Porez na dohodak ostvaren u 2013, ove godine prijavilo je 17.800 građana, što znači da su mesečno zarađivali više od tri prosečne plate, dok je godinu dana ranije porez na dohodak moralo da plati njih 19.002

  • 5

Porez na dohodak ostvaren u 2013, ove godine prijavilo je 17.800 građana, što znači da su mesečno zarađivali više od tri prosečne plate, dok je godinu dana ranije porez na dohodak moralo da plati njih 19.002.

Direktor Poreske uprave Aleksandar Miljković rekao je da je to je broj prijava koje su do sada unete u sistem, a da je najveći broj filijala je uneo sve pristigle prijave.

- Moguće je da neke filijale nisu završile unos i da se broj prijava još malo uveća, ali ne očekujem da će to biti posebno veći broj, jer je prošlo već mesec i po dana od isticanja roka za podnošenje prijave - rekao je Miljković.

On je dodao da se broj građana koji prijavljuju porez na dohodak godinama kretao između 15.000 i 20.000, a za manji broj takvih obveznika u odnosu na prošlu godinu ima nekoliko objašnjenja.

- Naravno, moguće je i da su se pojedini obveznici preselili u sivu zonu - ocenio je on.

Svi koji su prijavili prihode poreznicima neće biti jednako oporezivani, pa će oni koji su mesečno zarađivali više od tri prosečne plate platiti porez od 10 odsto, dok oni čiji prihod prelazi šest prosecnih zarada, plaćaju 15 odsto na iznos koji prelazi šest prosečnih zarada.

S druge strane, kada je reč o prijavljivanju imovine, zakonsku obavezu da se prijave poreznicima imali su oni građani koji poseduju imovinu vredniju od 35 miliona dinara.

U tom smislu, Miljković je ocenio da bi Poreska uprava mogla da ojača kapacitete radi brže unakrsne provere prihoda i imovine.

Imovinu vredniju od 35 miliona u zakonskom roku prijavilo je ukupno 3.769 građana. Poreska uprava započela je proveru i onih građana za koje sumnja da je trebalo da se nađu na spisku za oporezivanje, ali nisu prijavili imovinu.

- Kroz obradu podataka, preko određenih baza, a vezano za nepokretnu imovinu, vlasništvo nad automobilima, i još neke baze, došli smo do određenog broja osoba za koje postoji sumnja da im imovina prelazi taj iznos, a da nisu prijavili imovinu. Pozvali smo više od 400 osoba da se izjasne. Većina njih je tek onda podnela informativne prijave - navodi Miljković.

Prema njegovim rečima, proces unakrsne provere nikada nije stao, a protiv mnogih koji nisu podneli prijave već su pokrenuti ti prekršajni postupci.

- Važno je da se odradi dobar posao na prikupljanju i širenju baze podataka. Ne treba posebno da naglašavam da kod nas ni registri imovine nisu potpuni, da je to prilično decentralizovano, pa je potrebno vremena da se svi podaci nađu i da se zatim upare sa matičnim brojem građana, ne bi li se došlo do svih stavki koje određena osoba poseduje - kaže Miljković.

Prema ranijim navodima, građani "uhvaćeni" u pokušaju da izbegnu prijavljivalje imovine čija vrednost prelazi 35 miliona dinara, i na taj način izbegnu i plaćanje poreza, moraće da podnesu prijavu i biće kažnjeni sa tri odsto vrednosti ukupne imovine.

(Telegraf.rs/ Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Lana

    2. jul 2014 | 14:43

    I to je kao super!? Jel mi zivimo bolje zbog toga?? To samo pokazuje koliko smo jadni i siromasni zbog pogresnih poteza vlade vec decenije unazad a ne da smo super jer nemamo bogatih.... boze da li je ovaj narod toliko slep i tup pa da mu to nije jasno :(((

  • Bane

    2. jul 2014 | 12:32

    Manje bogatasa ili ne prijavljuju sta sve imaju i koliko zaradjuju?

  • bole

    4. jul 2014 | 08:58

    imali su manje sanse da drpaju

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA