POTRESNA ISPOVEST: Islamisti su me silovali 460 dana, sve sam im oprostila i sad smo u vezi (VIDEO)

Kanadska novinarka Amanda Lindhaut (33), pre šest godina je bila kidnapovana od strane islamista u Somaliji. Kada se u novembru 2009. godine oslobodila, odlučila je da napiše i knjigu i da im sve oprosti

  • 52

Kanadska novinarka Amandra Lindhaut je zajedno sa fotografom Najdželom Brenanom otišla u Mogadiš, grad u Somaliji, kako bi radila na jednoj priči. Međutim, njih dvoje su u avgustu 2008. godine kidnapovani, a ona je bila silovana 460 dana. Iz zarobljeništva su pušteni tek kada su njihove porodice platile 600.000 dolara. Posle svega je oprostila silovateljima i napisala knjigu koja će biti pretočena u film.

Amanda Lindhaut (33), kanadska novinarka koja je bila zarobljena 15 meseci u Somaliji, nakon svega je progovorila o tome kako je oprostila muškarcima koji su je zlostavljali, a sa jednim od njih je čak ostala u kontaktu i preko društvene mreže Fejsbuk.

Amandu i fotografa Najdžela kidnapovali su islamski fundamentalisti u blizini Mogadiša u avgustu 2008. godine. U to vreme njih dvoje su radili na priči, ali su bili zarobljeni i držani kao taoci 460 dana.

Kanadska novinarka kaže da je njena knjiga, odnosno memoari "Kuća na nebu" ("The House In The Sky"), koncept koji je izgradila u svojoj glavi kako bi preživela mučenje.

- To su bila moja sećanja i moja mašta. To mi je pomoglo da preživim - rekla je ona i istakla kako je uspela da oprosti islamistima koji su je zlostavljali.

- Pretrpela sam nasilje, danima mi je bilo teško i nisam znala da li i kad će se sve to završiti. Trpela sam skoro konstantno zlostavljanje - priseća se Amanda.

Tokom najtežih vremena, doživela je ono što se naziva "momentom buđenja".

- Abdudžilah me je zlostavljao i povređivao i dok sam se štitila od njega, skoro da sam napustila svoje telo. Odozgo sam posmatrala sebe na podu - kaže Lindhautova i dodaje:

- Bilo mi je jasno da su moji otmičari osobe koje je izobličio rat. Mnogo mi je značilo kad sam to shvatila. Oni su ljudska bića sa bolnim pričama. To ih ne čini nevinim, ali oni su proizvod kulture nasilja - objašnjava ona zašto im je oprostila.

Jednog dana, Amanda je na Fejsbuku ugledala poruku jednog od svojih otmičara, u kojoj je hvalio njen rad u Somaliji.

- Činjenica da oni znaju čime se bavim. Znaju da sam izabrala saosećanje i drago mi je što su videli da me nisu slomili. To je najveća pravda koju sam mogla da dobijem - zaključila je Amanda.

Lindhausova i njen kolega Nadjžel su oslobođeni u novembru 2009. godine. Četiri i po meseca kasnije, pokrenula je kampanju "Global Enrichment Foundation" koja ženama u Somaliji obezbeđuje veće prilike za edukaciju.

U svojoj knjizi Amanda otkriva kako su njena i porodica njenog kolege sakupile 600.000 dolara za kidnapere, i isto toliko i za pregovarače. Knjiga je već izašla u prodaju, a trenutno se radi i na snimanju filma u kom će glavnu ulogu igrati glumica Runi Mara, zvezda filma "Muškarci koji mrze žene".

Pogledajte video:

(Telegraf.rs / Izvor: dailymail.co.uk)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Kim

    2. jul 2014 | 15:14

    Oprostila i ostala u kontaktu preko fb? Da li su tebe stvarno silovali ili si se ti dobrovoljno dala. I da li bi uopste prezivela silovanja koja su toliko trajala?

  • Владимир

    2. jul 2014 | 15:56

    Њој је очигледно било лијепо чим им је све опростила... А како је прошао њен колега?! Он им сигурно неће опростити :D

  • Laki

    2. jul 2014 | 15:06

    Oni su ludi a ti jos ludja ,oprostiti to nije normalno.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA