RAT OKO ĐAČKOG DINARA: Otimaju li škole našoj deci pare?

Dok iz Ministarstva prosvete poručuju da škole ni pod kojim uslovima ne smeju da uzimaju novac od roditelja prilikom upisa učenika, direktori se brane da se "đački dinar" u svim školama plaća na dobrovoljnoj osnovi i da nema razloga da se pravi problem tamo gde ga nema

  • 22

U jeku je čini se pravi mali "rat" između Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i direktora škola, ni manje ni više nego oko "đačkog dinara".

Naime, dok iz Ministarstva poručuju da osnovne i srednje škole ni pod kojim uslovima ne smeju da uzimaju novac od roditelja prilikom upisa učenika, direktori se brane da se "đački dinar" u svim školama plaća na dobrovoljnoj osnovi i da nema razloga da se pravi problem tamo gde ga nema.

- Savet roditelja donosi odluku o "đačkom dinaru" u maju za drugi, treći i četvrti razred, i u septembru za prvi razred, kada se konstituiše novi Savet roditelja - počinje priču za Telegraf direktor Druge ekonomske škole Dejan Nedić dodajući da je zbog teške finansijske situacije u zemlji visina "đačkog dinara" u njegovoj školi snižena, a da se u ostalim beogradskim školama, prema informacijama kojima raspolaže kreće između 1.000 i 3.000 dinara.

- Ranije je visina "đačkog dinara" bila 2.500 dinara, a sada je 2.000 - objašnjava Nedić i nastavlja - Pritom se plaća u dve rate. Prva iznosi 1.500, dok je druga - 500 dinara. Odluku je doneo Savet roditelja od 52 člana i moram da kažem da škola nijednog trenutka nije nijednog roditelja ni uslovljavala niti obavezivala da izdvaja novac za "đački dinar" i da je zapravo sve na moralnoj odluci roditelja.

- Bez obzira na to što ne izdvoje svi novac za "đački dinar", sva deca u našoj školi osigurana su puna 24 časa. Novac se troši i na obnavljanje kompjuterske opreme, promenu nameštaja, kancelarijski materijal... E, sad kako se osećaju oni koji mogu, a neće da izdvoje za "đački dinar"... To njih morate da pitate - kategoričan je Nedić.

Njegova koleginica Nataša Parezanović direktora Hemijsko-prehrambene tehnološke škole u Beogradu kaže da u njenoj školi nema "đačkog dinara" i to već deset godina.

- S obzirom na socijalnu i finansijsku strukturu naše škole zaključili smo da je izlišno pričati o "đačkom dinaru" - počinje priču za Telegraf Parezanovićeva dodajući da ovu školu pohađaju i deca iz domova kao i iz hraniteljskih porodica i da se upis oduvek vršio bez ikakvih uplata, isključivo i samo sa odgovarajućom dokumentacijom.

Nadležni iz Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja insistiraju na tome da škole ne smeju da uzimaju novac od roditelja prilikom upisa učenika, niti da uslovljavaju upis učenika bilo kakvom materijalnom nadoknadom.

- Posebno treba istaći da Savet roditelja učenika prvog razreda još nije konstituisan. Stoga, odluka o uplati novca za učenike prvog razreda u vidu dobrovoljnog "đačkog dinara" može biti doneta tek u septembru mesecu, po konstituisanju Saveta roditelja prvog razreda svake škole - piše u saopštenju ovog Ministarstva.

Oni su naveli i da škole ne mogu uslovljavati izdavanje svedočanstava ili drugih dokumenata ostalim učenicima, uplatom sredstava po osnovu "đačkog dinara" dodajući da Zakon o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja, međutim, ne sprečava da roditelji doniraju školi određena sredstva radi obezbeđivanja višeg standarda obrazovanja i vaspitanja u oblasti rada škole, ali i da takve donacije ne smeju da budu iznuđene.

- Savet roditelja svake škole ima pravo da donese odluku o uplati određenih sredstava na račun škole, ali ova odluka ne može biti obavezujuća za roditelje, već se mora jasno istaći da je na dobrovoljnoj osnovi - kažu iz Ministarstva ističući da roditelji učenika koji imaju problema sa školama prilikom upisa ili prilikom izdavanja javnih isprava mogu da se obrate nadležnom prosvetnom inspektoru u svojoj opštini.

(Katarina Vuković)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Korisnik usluga

    4. jul 2014 | 18:34

    Jeste li pitali gospodina Nedica zasto dete ne moze da dobije svedocanstvo i zasto ne moze da upise sledecu godinu ako nema placen djacki dinar. Pa za ovo ne treba da se obavesti inspektor. OVO INSPEKTOR TREBA DA ZNA, jer prica se ponavlja svake godine. Taj covek je zaveo strahovladu u skoli i veliki broj i profesora i roditelja ga se plasi. Ispitajte slucaj do kraja i eto Vam vest za novine.

  • Matori

    4. jul 2014 | 19:04

    Pa naravno da otimaju! Skole su najobicnija GG predizeca kojaima drzava daje platu a oni reketoraju roditelje kroz dj.dinar, ekskurzije , izlete , iznajmljivanje sala a nastava i ucenje njih uopste ne zanimaju

  • Milan

    4. jul 2014 | 18:23

    Da, otimaju samo tako.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA