PANIKA: U Rumuniji potvrđena bolest "ludih krava"!

Sumnjivi uzorak goveđeg mesa poslat je na testiranje u britansku laboratoriju, gde je potvrđeno prisustvo bolesti kravljeg ludila. Rusija je već zabranila uvoz goveđeg mesa iz Rumunije

  • 13

Kod govedine iz Rumunije potvrđen je slučaj goveđe spongiformne encefalopatije, odnosno bolesti kravljeg ludila, potvrdila je rumunska agencija za javno zdravlje.

Sumnjivi uzorak goveđeg mesa poslat je na testiranje u britansku laboratoriju, gde je potvrđeno prisustvo bolesti kravljeg ludila.

- Ovo je izolovan slučaj - tvrde iz rumunske agencije za javno zdravlje.

Rumunija svake godine izvozi oko milion grla stoke, a najviše Holandiju, Italiju i Hrvatsku.  Ipak, nakon pojave kravljeg ludila, prva je reagovala Rusija, koja je već u utorak zabranila uvoz govedine iz Rumunije. Rusi su prvi primetili prisustvo kravljeg ludila u goveđem mesu iz Rumunije.

Bolest kravljeg ludila smrtonosna je za krave, ali i za ljude. Obično se javlja kod ljudi starijih od 60 godina, a 90 odsto pacijenata umre već u prvoj godini od utvrđivanja bolesti.

Simptomi su gubitak pamćenja, promene u ponašanju, poremećaj vida, nedostatak koordinacije. Posle određenog vremena zaražena osoba pada u komu, a potom i umire.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Gepard

    3. jul 2014 | 11:22

    kod rusa nema zajebancije...

  • C c c

    3. jul 2014 | 11:19

    Evropski standardi! Krave se zaraze od koštanog brašna koje se dodaje koncetratima a ono nastaje od tretiranih pa samlevenih kostiju. Ako su među tim kostima i kosti bolesnih životinja...

  • Dag

    3. jul 2014 | 10:53

    Vest je prava - luda krava.Tu sam vest, odavno cek'o, i ne pijem vise - mleko...

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA