Anarhisti zapalili tri automobila grčkih diplomata u Berlinu

Meta napada grčke anarhističke organizacije "Zavera vatrenih ćelija", koji razloge za napade navode hapšenje njihovih istomišljenika, su svi predstavnici omraženog demokratskog sistema gde god da se na svetu nalaze

  • 0

U Berlinu je zapaljen i treći automobil grčke diplomatske misije, a iza napada stoji grčka anarhistička organizacija "Zavera vatrenih ćelija", koja u pismu koje kruži internetom objašnjava da je to odgovor na hapšenje njihovih istomišljenika u Grčkoj.

Grčki anarhisti su službeno vozilo konzula zapalili početkom nedelje ispred njegovog stana, kao što je to bio slučaj i u dva prethodna napada, kada je u oktobru 2012. godine zapaljen auto grčkog vojnog atašea u Nemačkoj, a zatim u aprilu ove godine i vozilo predstavnice privrednog odeljenja grčke diplomatske misije, prenosi "Dojče vele".

U pismu na nemačkom jeziku koje od srede kruži internetom, "Vatrene ćelije" kao razlog za napade u Berlinu navode situaciju u kojoj su uhapšeni njihovi istomišljenici.

Grčke partije i parlament svete se demonstrantima koji su 2008. godine učestvovali u uličnim nemirima i sada ih neosnovano drže u zatvorima, navode anarhisti u pismu i poručuju da ''Vatrene ćelije'' ne žele to više da posmatraju skrštenih ruku.

Drugim rečima, meta su svi predstavnici omraženog demokratskog sistema gde god da se na svetu nalaze, konstatuje "Dojče vele".

Neimenovani predstavnik berlinske policije je rekao da nemački organi uzimaju pismo terorista veoma ozbiljno i dodao da je slučaj odmah prebačen posebnom odeljenju koje se bavi politički motivisanim prestupima.

Ova grupa se solidariše sa robijašima koji su u grčkim zatvorima otpočeli štrajk glađu, ali i podseća na smrt Iliasa Karelija, albanskog kriminalca teškog kalibra, navodi nemački radio.

Kareli je pre tri meseca usmrtio jednog zatvorskog čuvara, a nekoliko dana kasnije je i sam bio ubijen i pretpostavlja se da je podlegao osvetničkom mučenju kolega ubijenog čuvara.

Iza imena "Zavera vatrenih ćelija", grupe koja je osnovana 2008. godine, kriju se isti ljudi iz poznate terorističke grupe "17. novembar", koja je zvanično raspuštena.

"Vatrene ćelije" su i u matičnoj Grčkoj izvele brojne bombaške napade, a odgovorne su i za podmetanje požara, pri čemu uzimaju na nišan uglavnom političare.

Svetski poznati postaju 2010. godine kada su poslali eksplozivna pisma nemačkoj kancelarki Angeli Merkel i bivšem francuskom predsedniku Nikoli Sarkoziju, podseća "Dojče vele".

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA