Preminuo patrijarh Ukrajinske pravoslavne crkve!

Mitropolit kijevski i cele Ukrajine Vladimir (Viktor Markijanovič Sabodan) preminuo u kijevskoj bolnici od raka

  • 8

Poglavar Ukrajinske pravoslavne crkve (UPC) Moskovske patrijaršije, patrijarh Vladimir preminuo je danas posle duge i teške bolesti u 79. godini.

Itar-Tass navodi da je mitropolit kijevski i cele Ukrajine Vladimir (Viktor Markijanovič Sabodan) preminuo u kijevskoj bolnici od raka.

Na Arhijerejskom saboru UPC izabran je za mitropolita kijevskog i cele Ukrajine i patrijarha 27. maja 1992. godine, podseća ruska agencija, dodajući da je na čelo Ukrajinske crkve došao u teška vremena, odmah posle raspada bivšeg SSSR-a kada je u Ukrajini već počeo crkveni raskol, kao i da je zaslužan za očuvanje vere i obnovu mnogih parohija i hramova porušenih pri sovjetskoj vlasti.

UPC (MP) je pravoslavna crkva u Ukrajini u sastavu Ruske pravoslavne crkve, sa statusom samouprave i pravima široke autonomije. Obaveze poglavara UPC (MP) obavljaće "čuvar trona" mitropolit černovicki i bukovinski Onufrije, navodi Itar-Tass.

Patrijarh moskovski i cele Rusije Kiril izrazio je danas saučešće povodom smrti poglavara Ukrajinske pravoslavne crkve Moskovske patrijaršije (UPC MP), mitropolita Vladimira, ističući da je to "veliki gubitak za čitavo pravoslavlje i, naravno, za Crkvu Svete Rusije".

U telegramu saučešća patrijarh Ruske pravoslavne crkve (RPC), ističe se da je mitropolit Vladimir bio istaknuti jerarh RPC kog je poštovala i volela milionska ukrajinska pastva.

- Očuvanje crkvenog jedinstva jedna je od glavnih zasluga počivšeg. Velikim trudom, mudrošću i strpljenjem gradio je Ukrajinsku crkvu, čuvao je od raskola, ujedinjavao eparhiju, sveštenstvo i vernike- naveo je patrijarh Kiril.

Poglavar RPC je dodao da je mitropolit Vladimir stekao visok autoritet u ukrajinskom društvu i da "i oni koji nisu delili njegova uverenja, nisu mogli da se prema njemu ne odnose sa ličnim uvažavanjem".

Saučešće patrijarhu Kirilu, članovima Svetog sinoda RPC i eparhiji UPC (MP) povodom smrti mitropolita kijevskog i cele Ukrajine uputio je i ruski predsednik Vladimir Putin, saopštio je Kremlj.

(Telegraf.rs/Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA