NIKO NIJE KRIV?! Svi oslobođeni za “aferu citostatik”!

Apelacioni sud oslobodio je optužbe svih 12 osoba kojima se na teret stavljalo da su tokom 2000. godine oštetili razna državna preduzeća za višemilionske iznose za račun tadašnjeg JUL-a, jer je našao da dela za koja su okrivljeni po zakonu nisu krivična dela

  • 8

Apelacioni sud u Beogradu stavio je tačku na “aferu citostatici” u kojoj se 12 osoba teretilo da je tokom 2000. godine oštetili razna državna preduzeća za višemilionske iznose za račun tadašnjeg JUL-a i potvrdio oslobađajuću presudu za svih 12 optuženih.

Protiv Radoslava Sekulića Laleta 19. juna je obustavljen krivični postupak jer je nastupila smrt.

Bivši direktori Republičkog zavoda za zdravstveno osiguranje, “Energoprojekta”, “Dunav osiguranja”, “Galenike”, Instituta “Torlak”, ŽTP-a i ostalih sklapali su ugovore sa preduzećem “Alfa 23”, čiji je osnivač bio JUL. U to ime su preduzeću uplaćivane pare, koje su odlazile JUL-u, a da nikakve usluge nisu izvršene, piše Alo.

Prvu presudu Okružnog suda iz 2005. kojom su bili osuđeni na ukupno 22 godine, ukinuo je Vrhovni sud 2008. i vratio na ponovno suđenje. Novim presudama iz 2009, samo dvojica optuženih Miodrag Cvijić, director “Energoprojekta”, i Petar Marković, director “Alfa 23”, bila su osuđena na uslovne kazne. Na odluku su se žalili njihovi advokati i tužilac, a Apelacija je donela konačnu reč.

Kako se navodi u obrazloženju Apelacionog suda, njima se na teret najpre stavljala zloupotreba službenog položaja, a izmenama Krivičnog zakonika je to delo prekvalifikovano u zloupotrebe položaja odgovornog lica. Međutim, sud ih je oslobodio optužbe, jer je našao da dela za koja su okrivljeni po zakonu nisu krivična dela, piše Alo.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • The Spatula

    7. jul 2014 | 15:58

    Bas cudno...i jako zanimljivo... A samo bih voleo da znam ko ce da ih osudi kad su svi isti, drugacije se zovu i drugim bojama se mazu pred narodom? Bili su izbori, jedni, drugi, treci, cetvrti itd... Mozda sam ja glup jer se ne bavim politikom pa mi treba objasniti to... Ali... Nije cela Srbija glupa kao ja a samo politicari pametni!

  • Lesko

    7. jul 2014 | 16:00

    Ovo sto se kod nas radi nigde nema. Ako ukrades100-200hiljada dinara ides god.dana u zatvor. Ali ako ukrades 10-20miliona eura onda nisi kriv. To je srbija.

  • Milan

    7. jul 2014 | 16:18

    Strasno, strasno, strasno...Nikada nece biti bolje u ovoj zemlji jer se ovakve stvari dozvoljavaju, na zalost nas i nasih pokolenja.Ja, cija je pola familije u inostranstvu kazem: odlazite..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA