Uslovi za penzionisanje žena i muškaraca se izjednačavaju!

Starosna granica za odlazak žena u penziju će se postepeno povećavati od 2015. godine, dok se pravo na prevremenu penziju stiče nakon najmanje 40 godina staža osiguranja i najmanje 60 godina života

  • 29

Žene i muškarci odlaziće u penziju sa punih 65 godina i najmanje 15 godina staža, navodi se u odredbama izmenjenog Zakona o PIO čiji se tekst može naći sajtu Ministarstva rada. Cilj izmene zakona je da se uslovi za odlazak u penziju, postepeno do 2032. godine, izjednače za žene i muškarci.

Ove zakonske odredbe stupiće na snagu ukoliko izmena zakona najpre prođe vladu, a zatim bude usvojena i u skupštini.

Starosna granica za odlazak žena u penziju će se postepeno povećavati od 2015. godine, pa će, na primer, žena koja ima najmanje 15 godina staža osiguranja steći pravo na starosnu penziju naredne godine, ukliko tada bude napunila 60 godina i šest meseci. U 2016. godini će steći ovo pravo ako bude imala 61 godinu života, u 2017. ako napuni 61 godinu i šest meseci.

Pravo na prevremenu penziju, prema novom rešenju u zakonu, stiče se nakon najmanje 40 godina staža osiguranja i najmanje 60 godina života, a uvode se penali za prevremeno penzionisanje, kojima se umanjuje penzija.

Visina prevremene starosne penzije određuje se na isti način kao i visina starosne penzije, s tim što se iznos tako određene penzije trajno umanjuje za 0,34 odsto za svaki mesec pre navršenih 65 godina života.

Takođe, izmene zakona predviđaju da se ženi koja je rodila treće dete, uračunavaju posebno u radni staž dve godine, ženi s jednim detetom u poseban radni staž ubraja se šest meseci, a ženi s dvoje dece godinu dana.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • lana

    8. jul 2014 | 19:24

    Ovo je sramotno za Srbiju.Ko dozivi tu penziju???A radimo kao konji.Moja mama je umrla sa 55 na moju veliku tugu i zalost.Kamo srece da je mogla da uziva uz unucice i u penzionisanim danima jer je celi svoj zivot radila.Ako se bude uvela ta starosna granica za penziju ljudi su onda budale ako nastave da cute.Ok moze i tako ali u slucaju da mi se desi da umrem pre penzije onda bi moji naslednici trebali da dobijaju moju penziju jer ja sam je zaradila.

  • zagondzija

    8. jul 2014 | 18:27

    ukinite je skroz malo po malo nece je 80% stanovnistva ni docekati

  • Milica

    8. jul 2014 | 19:35

    Sram vas bilo!!! Zelite da se izjednacite sa Evropom -e pa izjednacite sve standarde.Ovim zakonom toliko ste satanizovali one koji su mladi poceli da rade .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA