Velika Britanija snabdevala Siriju komponentama za smrtonosni nervni gas?

U izveštaju UN i zapadnih zemalja o napadima sirijske vojske navedeno je da postoje jasni i uverljivi dokazi da su rakete sirijske vojske sadržale otvorni gas koji su kupovali od Britanaca

  • 5

Britanija je prodavala Siriji hemikalije i druge sastojke koje su korišćene za pravljenje smrtonosnog nervnog gasa sarin, otkriva britanski javni BBC.

Procureli dokument iz britanskog Forin ofisa otkriva da je Sirija snabdevana hemikalijama iz Britanije '80-tih godina.

U narednim danima očekuje se da se zvanični London izjasni da li su britanske firme prodavale sporni materijal i da li je Sirija priznala da su te firme imale ulogu u njenom programu hemijskog naoružanja.

Britanski ministri će, kako navodi BBC, saopštiti da u to vreme nije bilo adekvatnih propisa koji bi to regulisali, već da stroža kontrola i pravila danas postoje.

Nervni gas sarin se spominje u brojnim napadima u građanskom ratu u Siriji u protekle tri godine.

U izveštaju UN o napadima sirijske vojske navedeno je da postoje jasni i uverljivi dokazi da su rakete sirijske vojske zemlja-zemlja sadržale otrovni gas u napadima u predgradjima Damaska u avgustu prošle godine.

SAD i Britanija su optužile vladu sirijskog predsednika Bašara al Asada da stoji iza tih napada, ali je zvanični Damask odbacio te optužbe i okrivio pobunjenike da su upotrebili gas.

Zapadne zemlje i Izrael tvrde da postoje dokazi da su sirijske snage upotrebile sarin i u drugim napadima u kojima su stradali civili.

(Telegraf.rs / Tanjug / Foto - Ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Pule

    9. jul 2014 | 16:25

    Da tako deluje MEDJUNARODNA,posebno Britanska PRAVDA! PRVO se proda a onda BOMBARDUJE zbog PRODATOG i naravno NIKSD KRAJA! Nazalost zemlje poput Britanije,Amerike..POSTOJE I OPSTAJU na taj nacin!

  • Pazarac

    9. jul 2014 | 15:27

    Mozda zbog toga amerika bombarduje englesku ili uvede sankcije.

  • EEC Ekonomista

    10. jul 2014 | 04:55

    80-tih godina kaze tekst!!! Ne danas vec "juče"- u vreme kada je i Jugoslavija snabdevala oruzjem svoje prijatelje. U to vreme mlad i lep Asad se zabavljao u Londonu pomalo studirajuci dok mu je tatica spremao starijeg brata za svog prestolonaslednika (brat je 1994 godine poginuo i Asad se teska srca uputio na celo države 2000 godine kada mu je otac umro). Inače Asad je veliki zaljubljenik u Britansku kulturu i cak se i ozenio Sirijkom koja se rodila u UK. Najveći prijatelji Sirije su bili i ostali Britanci jer je Sirija svojevremeno bila Francuska kolonija i mrzeli su Francuze udruženim snagama. Ako i malo pratite politiku videcete da je Britanija na celu sa Konzervativnom Partijom odbila da napadne Siriju uprkos naredbi USA. To isto su uradili i sa Nemcima kada im je naredjeno da bojkotuju Rusiju. Ne znate istoriju dragi citaoci a sudite. Britanija nije Tony Blair, "War criminal" koga svi u UK mrze pa cak i njegova Laburisticka partija. Iz Vaše perspektive Srbija bi onda trebala biti "dete" Slobodana Milosevica a znamo da nije. Svugde ima korova a i dobrih ljudi koji nikome ne misle zlo.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA