Proizvod u fabrici košta duplo manje nego u radnji!

Visoke marže trgovaca su glavni razlog za visoke cene, koje su kod nas nekoliko puta više nego u Evropi, ali i regionu, smatraju u udruženjima potrošača

  • 20

Flaša piva, zidarca, u fabrici koja je proizvodi, košta duplo manje nego u prodavnici. Da bi došla do nas, ona prolazi još kroz ruke proizvođača, uvoznika, distributera i trgovaca koji uzimaju svoj deo kolača, pa je zato cena i za 100 odsto skuplja u prodavnici, piše 24sata.rs

U inostranstvu istu robu građani mogu da pazare za mnogo manje novca, što pokazuje da bi cene mogle biti niže i kod nas. Koliko svaki učesnik u lancu prodaje zarađuje u Srbiji, dobro je čuvana tajna.

Visoke marže trgovaca su glavni razlog za visoke cene, koje su kod nas nekoliko puta više nego u Evropi, ali i regionu, smatraju u udruženjima potrošača.

- Marže za hranu idu do 20, 30 odsto, dok su na odeću i nekoliko puta veće. Koliko u stvari trgovci zarađuju, najbolje vidimo na akcijama gde su cene proizvoda do 50, 60 odsto niže nego u redovnoj prodaji - kaže Vera Vida, predsednica Centra za zaštitu potrošača.

Prosečnoj trgovini u Srbiji za preživljavanje potrebna marža od bar 15 odsto, objašnjava trgovac Žarko Milinković.

- Ako bismo od prodaje proizvoda samo hteli da isplatimo radnike, marža bi bila oko pet odsto. Ako hoćemo da platimo i zakup lokala i komunalije, to je još toliko, a tek onda dolazi naš profit - objašnjava Milinković.

U Srbiji su marže velike zbog nedostatka konkurencije. Ne postoji nijedan diskontni lanac, a i učešće velikih trgovinskih lanaca u zaostatku je u odnosu na komšije.

Cene trgovačkih robnih marki kod kojih su i proizvođač i distributer i trgovac oličeni u istom subjektu, u proseku su 30 odsto niže, što pokazuje koliko se cena uvećava od fabrike do rafa.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Aleksandar

    10. jul 2014 | 10:29

    Bio sam u Italiji gde na primer jedna Barilla špagete koštaju na popustu 0,65 centi kod nas su 160 din i više , RIO mare tunjevina 9 kom pakovanje 8eur kod nas 1 kom 200 din i više,kačkavalj Parmegano Regiano 11 eur i to na benzinskoj pumpi kod nas i ako uspe da se nadje preko 2500 din itd,itd a imaju PLATE 3 puta veće

  • Savo

    10. jul 2014 | 10:58

    Kad pogledate poresku politiku bice vam jasno zasto su marze tolike al prvo upoznajte se sa poreskom politikom i naplatom svega zivog i reklama tabla vododoprinosa i svega ostalog

  • A.Milos

    10. jul 2014 | 10:13

    Kada pogledate garderobu,cena izrade je 5% od cene koja je u radnji.Ostalo je marza(200-300x veca) transport,reklama,brand..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA