Romi iz Crne Gore za 1.500 evra odlaze u zemlje EU

Prva destinacija na ilegalnoj ruti prema Zapadu je Budva, odakle se imigranti prebacuju dalje, najčešće u Italiju, a transport do Albanije preko Kosova košta 500 evra, dok do Zapada od 1.000 do 1.500 evra

  • 8

Veliki broj Roma iz Crne Gore ilegalno odlazi u zemlje Evropske unije i za to plaćaju do 1.500 evra, posvedočili su Dnevnim novinama žitelji izbegličkog kampa na Koniku u Podgorici.

Prema njihovima rečima, prva destinacije na ilegalnoj ruti prema Zapadu je Budva, odakle se imigranti prebacuju dalje, najčešće u Italiju. Kažu da su cene ovog nelegalnog transfera ljudi ogromne.

- Ko hoće u Albaniju, naročito preko Kosova, platiće 500 evra. Ako hoće na Zapad to je od 1.000 do 1.500 evra - precizirao je jedan od sagovornika lista želeći da ostane anoniman.

Nestašica i siromaštvo vidljivi su na svakom koraku u izbegličkim kampovima Konik jedan i Konik dva, gde je nastanjeno oko 2.000 Roma, pa teški uslovi života i nedostatak ličnih dokumenata teraju pripadnike romske populacije da ilegalno napuste Crnu Goru i "bolje sutra" potraže u nekoj od razvijenih evropskih država.

Kako je nedavno saopštila organizacija za zaštitu ljudski prava Amnesti internešenel (AI), najmanje 23.000 imigranata poginulo je od 2000. godine u pokušaju da dođu do Evrope.

- Taj broj će da raste, uzimajući u obzir rešenost zemalja članica Evropske unije da zatvore svoje granice - navodi se u izveštaju AI pod nazivom "Ljudska cena za ulazak u tvrđavu Evrope".

Organizacija navodi da je u poslednjih šest godina EU potrošila dve milijarde evra za nadgledanje granica, a samo 700 miliona za poboljšanje situacije izbeglica i azilanata, prenosi portal Radio televizije Crne Gore.

Pošle godine 50.000 osoba sa zapadnog Balkana je zatražilo azil u EU.

(Telegraf.rs / Tanjug / Foto - ilustracija)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Miiile, još dinamita!

    10. jul 2014 | 12:32

    Kako rom kaže teksas jakna? Gornji deo farmerki !

  • srbin

    10. jul 2014 | 13:31

    tako i Srbija treba da uradi... da im omoguci da ODU

  • zagondzija

    10. jul 2014 | 13:04

    romi i ostali azilanti im smetaju a sta je sa milion madjara sto je doslo u austriju 80%ne moze naci nista da radi zive na socijali regularno oni nisu problem

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA