Stanodavci zakinuli državu za 233 miliona evra!

- Po poslednjem popisu iz 2011.godine, u Srbiji ima 122.530, a u Beogradu oko 40.000 stanova čiji su vlasnici naveli da izdaju svoje stanove pod zakup. To znači, da oni ostvaruju u njima prihod, iz zakupnine. Ogroman broj njih to čini bez pismenog ugovora, o čemu nas svakodnevno izveštavaju njihovi zakupci - kaže advokat Mirko Mirković

  • 13

U Srbiji, a pogotovu u Beogradu, postoji velika grupa utajivača poreza, koji su, zasada nedodirljivi. To su stanodavci. Grupa od oko 260.000 vlasnika, koliko ih je prema poslednjem popisu iz 2011. godine, ozbiljno zakidaju državu, pišu "Večernje novosti".

Prema procenama Udruženja podstanara "Velegrad", zakupodavci stanova u proteklih pet godina državnu kasu oštetili su za 233,5 miliona evra.

Ovo su saznanja koje je Udruženje podstanara pre desetak dana dostavilo Sektoru za fiskalni sistem Ministarstva finansija, apelujući da se se što pre iskoreni i ovaj oblik sive ekonomije.

Prema rečima advokata Mirka Mirkovića, zastupnika "Velegrada", godišnja utaja poreza je 46,7 miliona evra! Kada se taj broj pomnoži sa pet dolazi se do ogromnog gubitka. Naime, posle pet godina zastareva ovaj prekršaj, pa je država u mogućnosti da "juri" dug u tom periodu.

- Naša država propustila je da naplati od srpskih stanodavaca, u periodu od 1. jula 2009. godine do 30. juna ove godine 233,5 miliona evra. Po poslednjem popisu iz 2011.godine, u Srbiji ima 122.530, a u Beogradu oko 40.000 stanova čiji su vlasnici naveli da izdaju svoje stanove pod zakup. To znači, da oni ostvaruju u njima prihod, iz zakupnine. Ogroman broj njih to čini bez pismenog ugovora, o čemu nas svakodnevno izveštavaju njihovi zakupci.

Uz ovaj broj stanova koji se zvanično izdaju, kako kaže Mirković, u Popisu je evidentirano i 136.949 stanova u Srbiji, od toga 33.915 stanova u Beogradu. U njima, navodno stanuju rođaci vlasnika stanova.

- Jasno je da su i ti stanovi izdati u zakup, za novac, a da su se podstanari predstavljali kao rođaci stanodavaca. Svi oni, osim što čine nepravdu svojim podstanarima, permanentno varaju državu i uskraćuju joj ogromne fiskalne prihode, neplaćanjem poreza- Svi oni, osim što čine nepravdu svojim podstanarima, permanentno varaju državu i uskraćuju joj ogromne fiskalne prihode, neplaćanjem poreza - kaže zastupnik Udruženja.

Računica o ukupnoj godišnjoj utaji poreza, koju su napravili pravnici iz Udruženja podstanara, izgleda ovako:

- Ako uzmemo da je prosečna zakupnina u Srbiji samo 100 evra, onih 122.500 stanodavaca naplaćuje mesečno 12,5 miliona evra. Na taj iznos bi morali da plate porez na prihod od kapitala, po stopi od 15 odsto, što čini 1,8 miliona evra, u dinarskoj protivvrednosti, mesečno. Na godišnjem nivou, to je oko 22 miliona evra. Na to treba dodati i perfidne oblike poreske utaje, odnosno izdavanje i takozvanih srodničkih stanova. Ukupna prosečna mesečna zakupnina tih 136.949 stanova, koji se samo fiktivno "izdaju" rođacima iznosi 13,6 miliona evra, po istim minimalnim kriterijumima, a utajeni mesečni porez na dohodak iznosi oko dva miliona evra. Godišnji iznos utajenog poreza je 24,6 miliona evra. Ukupan zbir godišnjeg utajenog poreza je - 46,7 miliona evra - objašnjava Mirković.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Invisible

    14. jul 2014 | 11:04

    Ziveo sam kao podtanar, gazda je bio super i nikad ga ne bih prijavio ili nesto slicno.. Naplacivati pprez od izdavanja stana je cista kradja, jer boze, treba se platiti odrzavanje stanova u kojima se baskare nasi politicari.. E pa neka imate "manjak", i nadam se da ce jos vise biti!

  • wladimir

    14. jul 2014 | 10:36

    Citam ovo i ne mogu da shvatim postupak udruzenja zakupaca, insistiranjem na placanju poreza cine medvedju uslugu zakupcima. Ako stanodavci pocnu da placaju, porez ta suma ce se dodati na kiriju, pa ce kirija biti uvecana za porez...

  • Khm

    14. jul 2014 | 10:36

    Hahaha varaju svoje stanare! A kako molim vas neko ko izda stan vara podstanara time sto ne placa porez? Podstanaru ni iz dzepa ni u dzep. Tj.moze samo da mu bude veca kirija u buducnosti za iznos tog poreza! Plus ako nema ugovor moze i da ne plati dva meseca, da ne placa mesecne racune, da ode samovoljno u sred noci, ovaj mu nista ne moze niti moze posle da dokaze na sudu da racune nije placao podstanar tako da niko tu nije preterano ostecen osim drzave, a zbog toga se preterano ne potresam. Svi ste slali poruke na 1003 a pomoc ljudina ne stize, pitam se zasto!? Nesto dati nasoj drzavi je zaista greh

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA