SRBIJA KOJA UMIRE: Do 2030. Srbi će činiti tek 50 odsto stanovništva države!

Po broju živorođene dece i natalitetu naša zemlja je na poslednjem mestu u Evropi. Da bi se sprovela prosta reprodukcija neophodno bi bilo da žene rađaju 2,1 dete tokom života. Sve i da se do toga dođe, Srbija ne bi imala pozitivan prirodni priraštaj u narednih 20, 30 godina

Poštovani čitaoci,
Molimo vas da se pridržavate sledećih pravila za pisanje komentara:

  • Neophodno je navesti ime i e-mail adresu u poljima označenim zvezdicom, s tim da je zabranjeno ostavljanje lažnih podataka.
  • Komentari koji sadrže psovke, uvrede, pretnje i govor mržnje na nacionalnoj, verskoj, rasnoj osnovi ili povodom nečije seksualne opredeljenosti neće biti objavljeni.
  • Prilikom pisanja komentara vodite računa o pravopisnim i gramatičkim pravilima.
  • Tekst komentara ograničen je na 1500 karaktera.
  • Nije dozvoljeno postavljanje linkova odnosno promovisanje drugih sajtova kroz komentare, te će takve poruke biti označene kao spam, poput niza komentara istovetne sadržine.
  • Komentari u kojima nam skrećete pažnju na propuste u tekstovima neće biti objavljeni, ali će biti prosleđeni urednicima, kao i oni u kojima nam ukazujete na neku pojavu u društvu, ali koji zahtevaju proveru.
  • NAPOMENA: Komentari koji budu objavljeni predstavljaju privatno mišljenje autora komentara, to jest nisu stavovi redakcije Telegrafa.
Odgovor na komentar korisnika Zoka Šljoka
Ime je obavezno
E-mail adresa je obavezna
E-mail adresa nije ispravna
*otkucano <%commentCount%> od ukupno <% maxCommentCount %> karaktera
Komentar je obavezan

<% message.text %>

Komentari

  • Demograf

    12. avgust 2014 | 11:32

    Problem u Srbiji po pitanju negativnog prirodnog priraštaja i nedovoljnog radjanja, ne datira samo u poslednjih par godina. Taj problem je dugotrajniji,počinje početkom osamdesetih, svoj zaplet doživljava devedesetih, a trenutna situacija po pitanju fertiliteta u Srbiji je samo kulminacija prethodnih trendova. Jer, stopa ukupnog fertiliteta (broj dece po ženi u fertilnom periodu) konstantno se snižava (trenutno je 1,46 a za prostu reprodukciju je potrebno da stopa iznosi 2,1). Nismo jedina zemlja koja se susreće sa ovim problemom (tu su i Madjarska, Hrvatska, Bugarska, Rumunija, zemlje istočne Evrope...)Modernizacija porodice je dovela do toga da osobe žele manji broj dece većeg kvalitet, što je razumljivo, jer npr bračni par želi da ulaže u svoje dete (pre svega u školovanje). Takodje, jedan od razloga što se naša populacije smanjuje je i emigracija. Jer najviše odlazi radno sposobno stanovništvo koje može da učestvuje u reprodukciji, a razlog toga je nestabilna ekonomska situacija u zemlji (što je krajnje evidentno). Što se tiče populacione poliitike, mi je zapravo imamo, ali je ona veoma slabo sprovedena u delo, za razliku od nekih zemalja poput Švedske, Francuske, Madjarske, Rusije koje imaju dobro razvijenu populacionu politiku i u kojima je došlo do povećanja radjanja. Npr. u Rusiji za svako rodjeno dete , majka dobija 10.000 dolara što je dovelo do većeg radjanja. Mi smo daleko od Rusije i ostalih zemalja, ali bi smo za promenu mogli da pojedine mere sprovedemo u delo kako bi stimulisali osobe da više radjaju. Inače, pročitao sam jedan komentar kako je sve više sterilnih osoba u Srbiji, što je veliki apsurd, čak imamo manje sterilnih osoba sada nego 50-ih i 60-ih godina, i taj procenat je isti u skoro svim zemljama i iznosi negde oko 9%.

  • Pule

    11. avgust 2014 | 21:56

    Drzava se POSTARALA za "natalitet" odnosno MORTALITET! Za golu egzistenciju POTREBANA je plata -NJE NEMA jer posla nema,a za PORODICU i posao i stan-sti se mira reci da smo ga IMALI U TOTALTARNOM sistemu a u DEMOKRATIJI BAS NISTA OD TOGA -samo SNOVI!Da bude JOS GORE svi u SRBIJI imsju "vise prava"-rezne privilegije,povlastice,smanjenja racuna itd-NEGO SRBI! Dakle SLOBODE I DEMIKRATIJE NEMA u Srbiji za Srbe!

  • Petar

    11. avgust 2014 | 21:52

    Srbija ima dobre podsticaje rađanja, ali je problem što te mere ne sprovodi kontinuirano. One se često prekidaju i ljudi nemaju tu vrstu sigurnosti koja je potrebna za planiranje porodice – smatra Marinković. Ovo uopste nije tacno,Srbija nista ne cini vec dugo,dugo da poboljsa svoj natalitet,nije da se samo legne i napravi dete,vec je drzava ta kojha ce kroz cene decjih proizvoda da stimulise radjanje....ovde u Srbiji je sve za decu mnogo skupo,,,tako da ,,,,nema nama pomoci

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA