SRBA SVE MANJE: Čak 190 srednjih škola je višak!

- Ove godine imamo 8.000 upisanih đaka manje, pa se postavlja pitanje viška zaposlenih. Država ne može da izdrži da to finansira - izjavio je pomoćnik ministra prosvete Ljubiša Antonijević

  • 45

Srbiji je realno potrebno 350 srednjih škola, a ima ih 540, što znači da je čak njih 190 višak. U Srbiji je svake godine sve manje đaka, dok broj nastavnika ostaje isti pa država neće moći da plaća toliku mrežu škola, kaže pomoćnik ministra prosvete Ljubiša Antonijević.

- U Srbiji sada postoji 540 srednjih škola, a realne potrebe su 350, u pojedinim gradovima rade četiri srednje škole, dok je u većim sredinama njihov broj manji. Ove godine imamo 8.000 upisanih đaka manje, pa se postavlja pitanje viška zaposlenih. Država ne može da izdrži da to finansira - rekao je Antonijević.

Za sada nije bilo odluka o smanjenju broja zaposlenih, prenosi Informer.

- U prethom periodu lokalne samouprave dovijale su se na razne načine i obezbeđivale deo sredstava da niko ne ostane bez posla, ali je očigledno da se mora i u ovu oblast uvesti racionalizacija - smatra Antnijević.

On smatra da obrazovne profile treba menjati na državnom nivou i prilagoditi ih potrebama privrede i željama dece i roditelja.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • zika

    15. jul 2014 | 01:48

    Nema srba ni komentar da ostave

  • Miki

    15. jul 2014 | 07:46

    Eto taman ce se sad politicari radovati mogu jos vise da ustede sad ce otpustiti i ovaj visak nastavnika pozatvarati te skole i eto im para.

  • Tor

    15. jul 2014 | 03:00

    Naravno.. uskoro ce nam trebati samo par skola koliko ce nas biti. Mladi niti rade, niti imaju uslova za decu

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA