Anglikanska crkva dozvolila ženama da budu biskupi

- Danas smo dovršili ono što smo pre više od 20 godina počeli sa zaređivanjem žena za sveštenice. Presrećan sam zbog rezultata koji je danas postignut - rekao je nadbiskup Džastin Velbi

  • 8

Anglikanska crkva je glasanjem podržala predlog da se ženama iz svešteničkih redova, po prvi put u istoriji dugoj 2.000 godina, dozvoli da postanu biskupi. Skupština crkve, koja je poznata pod nazivom Generalni sinod, sastala se u Jorku u severnoj Engleskoj, gde je pre današnjeg glasanja održana rasprava.

Predlog da žene dobiju dozvolu da postanu biskupi, imao je podršku nadbiskupa i britanskog premijera Dejvida Kamerona.

Odluka je donesena nakon što je pre 20 godina ženama dozvoljeno da postanu sveštenice. Glasanje je usledilo posle petosatne rasprave, koja se održala juče na Univerzitetu Jork.

Prethodno održano glasanje o ovom pitanju bilo je 2012. godine i tada je podržano od strane doma biskupa i sveštenstva, ali su protiv toga bili tradicionalni sveštenički članovi.

- Danas smo dovršili ono što smo pre više od 20 godina počeli sa zaređivanjem žena za sveštenice. Presrećan sam zbog rezultata koji je danas postignut - rekao je kenterberijski nadbiskup Džastin Velbi, duhovni vođa 80 miliona anglikanskih vernika i dodao:

- Današnji događaj obeležava početak velike avanture kojom ćemo pokušati da postignemo napredak - zaključio je.

Ishod glasanja u Domu Lejti je bio 152 glasa u korist i 45 protiv, dok je pet članova bilo uzdržano.

(Telegraf.rs / Izvor: theguardian.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA