Žan Klod Junker novi predsednik Evropske komisije

Za Junkera je glasalo 422 od ukupno 731 poslanika, a protiv je bilo 250. Junker je u obraćanju uoči izbora rekao da će u narednih pet godina biti nastavljeni pregovori o članstvu, posebno sa zemljama Zapadnog Balkana, ali da neće biti novog proširenja

  • 1

Bivši luksemburški premijer Žan Klod Junker rizabran je danas za novog predsednika Evropske komisije većinom glasova u Evropskom parlamentu.  Za Junkera je glasalo 422 od ukupno 731 poslanika, a protiv je bilo 250.

Današnje glasanje nije jedino koje Junker mora da prođe u Evropskom parlamentu. Kada bude sastavio Komisiju moraće još jednom da dobije podršku Evropskog parlamenta, kada se poslanici izjašnjavaju o celom sastavu Komisije, što je na dnevnom redu u oktobru.

U obraćanju poslanicima pre glasanja Junker je danas rekao da će u narednih pet godina biti nastavljeni pregovori o članstvu, posebno sa zemljama Zapadnog Balkana, ali da neće biti novog proširenja.

On je ocenio da Evropska unija treba da napravi pauzu u procesu proširenja kako bi se utvrdilo ono što je učinjeno sa dosadšnjih 28 članica Unije.

(Telegraf.rs / Beta)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA