VULKAN PRETI JAPANU: Naučnici upozoravaju na moguću erupciju planine Fudži!

Zemljotres koji je pogodio Japan u martu 2011. prouzrokovao je tektonske poremećaje ispod vulkanske planine Fudži, pa naučnici strahuju da bi Japan uskoro mogla da zadesi erupcija vulkana slična onoj iz 1707. godine

  • 1

Najsnažniji zemljotres u istoriji Japana koji se dogodio pre tri i po godine za sobom je ostavio strahovite posledice. Zajedno sa cunamijem ubio je više od 15.000 ljudi, i prouzrokovao materijalnu štetu od 25,5 milijardi evra.

Ovaj strahoviti zemljotres prouzrokovao je i tektonske poremećaje ispod najvišeg vrha u Japanu, vulkanske planine Fudži. Naučnici strahuju da bi Japan u skoroj budućnosti mogla da zadesi erupcija vulkana slična onoj koja se dogodila davne 1707. godine.

Ta erupcija prekrila je Tokio pepelom, koji se tada zvao Edo, i stvorila veliki novi krater na istočnoj strani. U erupciji Fuži vulkana te godine je poginulo oko 20 hiljada ljudi. Erupciji je prethodio zemljotres jačine 8.7 stepeni Rihterove skale, koji je potresao Japan 49 dana ranije, prenosi jutarnji.hr.

U časopisu "Science" objavljeno je najnovije istraživanje japanskih naučnika sprovedeno u saradnji sa njihovim kolegama sa Instituta u Grenoblu i Instituta za globalnu fiziku u Parizu. Istraživanje objašnjava na koji način zemljotresi utiču na vulkane i kako time kako da se pomoći smanjivanju posledica masivnih vulkanskih erupcija širom sveta.

- Naše istraživanje nije pokazalo da će sigurno doći do erupcije vulkana, ali upućuje na to da je stanje na vulkanskoj planini Fudži krajnje ozbiljno - rekao je dr Florent Brengie.

Naučnici su analizom seizmičkih podataka o zemljotresu 2011. godine po prvi put došli do zaključka podrhtavanja tla nisu bila najjača u regijama gde su pukotine u Zemljinoj kori najveće. Locirali su najveće pukotine upravo ispod planine Fudži, a veruje se da je to zbog magme i vrele vode zarobljene ispod vulkana.

Dr rengie otkriva da je istraživanje pokazalo da se može očekivati novi zemljotres u blizini planine Fudži.

- U radijusu od 100 kilometara od svete planine očekuje se novi potres. Ako opet bude razoran, povećaće se rizik od erupcije vulkana Fudži - tvrde naučnici.

Oni ipak ističu da zasad nema potrebe za evakuacijom građana, ali upozoravaju da je rizik veći nego pre zemljotresa i da svi moraju da budu na oprezu.

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Srpkinja

    17. jul 2014 | 12:29

    Planeta se uporno buni ,a svet treba "samo" da otkrije zasto .

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA