Smrtna kazna za vojnika SAD koji je ubio 16 civila

Ukoliko mu se sudi u okviru američkog pravosudnog sistema mogla bi biti zatražena smrtna kazna

  • 0

Američki ministar odbrane Leon Paneta izjavio je da je u slučaju masakra 16 civila u Avganistanu cilj da se američkom vojniku, koji se za ta ubistva optužuje, sudi u okviru američkog pravosudnog sistema i da bi tada mogla da bude zatražena smrtna kazna za njega.

Paneta je rekao da američki zvaničnici još ne znaju koji motivi stoje iza ovih ubistava. Američki vojnik optužen je da je po napuštanju baze na jugu Kandahara u nedelju pre zore upao u tri seoske kuće i na spavanju ubio 16 ljudi, među kojima je devetoro dece i tri žene, a neka tela spalio.

- On (vojnik čije ime još nije objavljeno) izašao je u rano jutro i otišao u te kuće i pucao na porodice. A onda se vratio u bazu i praktično se predao, rekao nekima šta se dogodilo - rekao je Paneta.

S druge strane, Rojters prenosi izjavu jednog neimenovanog američkog zvaničnika o tome da je vojnik lečen od traumatske povrede mozga, zadobijene kada se njegovo vozilo prevrnulo u Iraku 2010. godine, ali da je zasad prerano reći da li postoji veza između povrede od pre dve godine i incidenta u Avganistanu.

Avganistanski poslanici zatražili su da vojnik bude izveden na javno suđenje u Avganistanu.

(Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA