NEVIĐENO: Fotografije fašističkih mađarskih zločina u Novom Sadu! (FOTO)

Za mesec dana je ukupno ubijeno između 3.000 i 4.000 ljudi, pa je Novosadska racija predstavljala najveći pokolj na području Vojvodine u Drugom svetskom ratu

  • 18

Memorijalni muzej Holokausta iz Vašingotna u Sjedinjenim Američkim Državama objavio je do sada neviđene fotografije o fašističkim zločinima u Novom Sadu za vreme Drugog svetskog rata, na kojima se vide kojim su se sve metodama služili mađarski okupatori.

U saopštenju ove nacionalne institucije se navodi da je ovaj metrijal nepoznat široj javnosti, i ističe se da  brojni zločinci koji su učestvovali u pogubljenjima nikada nisu sudski procesuirani.

Ova fotografija pokazuje mađarske okupacione trupe u Novom Sadu, koje 25. novembra 1941. godine pripremaju vešala za javna pogubljenja pripadnika Narodnooslobodilačkog pokreta otpora .

Na ovoj fotografiji su prikazani zarobljeni Jevreji u Novom Sadu, koji su zatvoreni u sinagogi u ovom gradu. Ova fotografija je napravljena neposredna pre nego što su transportovani u koncentracioni logor, koji većina od njih nije preživela.

Fotografija koja je izazvala najviše komentara je prikaz brutalne egzekucije antifašista u ulici Svetozara Miletića u Novom Sadu,  23. januara 1942. godine.  U pitanju je jedna od mnogobrojnih akcija fašista u okviru ozloglašene Racije.

Podsetimo, Racija je naziv za masovne likvidacije Srba, Jevreja i Roma koje su u januaru 1942. izvele mađarske vlasti na području tada okupirane Bačke. Kao izgovor za akciju, je poslužilo nastojanje da se likvidira tamošnji partizanski pokret, ali u stvarnosti su mađarske vlasti nastojale da se uklone "neželjeni elementi" sa teritorija pripojenih Mađarskoj po završetku aprilskog rata. Za mesec dana je ukupno ubijeno između 3000 i 4000 ljudi, pa je Novosadska racija predstavljala najveći pokolj na ovom području u Drugom svetskom ratu

(Telegraf.rs)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Filip Todorovic

    17. jul 2014 | 14:48

    A o tome se cuti,sad ti Madjari traze madjarski u skolama. E pa idi u madjarsku pa nrk ti pise.na madjarskom u Vojvodini ne moze

  • nessa

    17. jul 2014 | 14:51

    i onda pastor kaze madjari jedva opstaju u srbiji??svi nasi neprijatelji pre ...bice nam uvek i posle neprijatelji

  • Veritas

    17. jul 2014 | 14:46

    Hvala madjarima sto su nas kroz istoriju ucili evropskim vrednostima. ..

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA