ŠVERC-KOMERC: Otkriven najveći pogon za pirateriju diskova u Evropi

Policija u Nemačkoj zaustavila je najveću do sada viđenu ilegalnu proizvodnju muzičkih zapisa u Evropi. Po opremi koja je pronađena, došlo se do zaključka da je to delo kriminalne profesionalne organizacije

  • 4

Nemačka policija je upala i pretresla možda najveće podzemno ilegalno postrojenje za replikaciju CD-ova, DVD-ova i gramofonskih ploča u Evropi.

Nekoliko lokacija na teritoriji grada Ašafenburga, u saveznoj državi Hesen, je pretreseno. Zvaničnici su oduzeli "značajnu" količinu CD-ova, DVD-ova i gramofonskih ploča. Oni su naveli da je otkriven veliki proizvodni pogon, koji je veoma sofisticiran.

Javni tužilac odeljenja za privredna krivična dela u Vircburgu vodi pretliminarnu istragu protiv pojedinca osumnjičenog za neovlašćeno umnožavanje zaštićenog audio i video materijala.

Preliminarno istraživanje sprovedeno je u ime nemačkog Saveznog udruženja muzičke industrije - BVMI, u koordinaciji na međunarodnom nivou sa organizacijom IFPI koja zastupa muzičku industriju širom sveta.

- Sa tržišnim udelom od 70 odsto, i dalje postoji velika potražnja za CD-ovima u Nemačkoj, što se vidi ne samo legitimnom poslovanju, već, nažalost, i na ilegalnom tržištu - rekao je doktor Florian Druke, izvršni direktor "Bundesverband Musikindustrie".

Druke je izjavio i da je zahvaljujući odličnim pripremama i preciznom radu tužioca i policije, ova racija omogućila da se zaustavi najveća do sada viđena ilegalna proizvodnja muzičkih zapisa u Evropi.

- Po opremi koja je tu pronađena, vidi se da nisu u pitanju sitni kriminalci, već profesionalne organizacije čije nezakonite kriminalne aktivnosti nanose ogromnu štetu umetnicima i muzičkoj industriji - zakljućio je Druke.

Džeremi Banks, direktor za borbu protiv piraterije u organizaciji IFPI, je istakao da iako na naslovnim stranama čitamo o digitalnoj pirateriji, da ovaj slučaj nedvosmisleno pokazuje da muzička industrija nastavlja da preduzima mere protiv onih koji nezakonito prodaju, distribuišu i prodaju nelicenciranih fizičkih medija.

(Telegraf.rs / Izvor:musicweek.com)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • Ribar sa Dunava

    18. jul 2014 | 10:58

    I dalje stojim iza toga da se USA i Nemacka najvise bave piraterijom samo sto oni cute i rade.Ameri se peru preko Kine a Nemacka preko zemalja Balkana

  • Vladimir

    18. jul 2014 | 12:14

    Ko još koristi diskove?

  • momazver

    18. jul 2014 | 12:33

    Secate li se kada je pre desetak godina u Beogradu u Cingrijinoj 13 u veeelikom skladisnom prostoru otkrivena NAJVECA piratska fabrika CDeova u ovom delu Evrope. Bila je BOLJE opremljena nego legalni proizvodjaci istih.NIKAD ,NIGDE nisam procitao, da li je oduzeta nelegalna zarada, sta je bilo sa masinama,zaplenjenim diskovima/bilo ih je na milione/ i da li je nadjen/osudjen TAJ vlasnik fabrike. Ono sto je meni licno bilo najinteresantnije oko tog posla je Da ni jednim jedinim slovcetom, inicijalim bar, bilo navedeno ko je tu bio u poslu.

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA