TELEGRAFOVA KORPA: Opet poskupela jaja i gorivo

Zbog povećane potražnje i slabe ponude, za Uskrs će cena jaja dostići cenu od 25 dinara. Od početka godine gorivo poskupelo za više od 13 dinara po litru

  • 0

Socijalno-ekonomski savet doneo je odluku da poveća minimalnu neto zaradu po satu za 13 dinara, pa će ona ubuduće iznositi 115 dinara. Međutim, tih 13 dinara teško da će bilo koji Srbin osetiti, jer su cene mnogih proizvoda samo u poslednjih mesec dana skočile i do 15 odsto!

U aktuelnom talasu najviše su poskupela jaja i gorivo. Pre dve nedelje, kada smo predstavili Telegrafovu potrošačku korpu, jaja su prodavnicama koštala do 180 dinara za pakovanje od 10 komada. Danas vam za isto pakovanje treba 200 dinara. Kao razlog najnovijeg poskupljenja navode se velika tražnje i velike hladnoće koje su zadesile Srbiju.

Uprkos najavama iz Privredne komore o stabilizaciji cena ovog proizvoda, nezvanično saznajemo da će cena oko Uskrsa dostići i 25 dinara za komad.

Rekorder u poskupljenju je gorivo. Na pumpama NIS-a zabeleženo je novo dizanje cena, pa evrodizel i evropremijum BMB 95 dostižu 149 dinara po litru. Dizel D-2 iznosi 141 dinar po litru, a premijum BMB-95 oko 144 dinara za litar. Od početka godine gorivo je poskupelo za više od 13 dinara po litru, pa je za 15. mart Nacionalna organizacija potrošača pozvala na bojkot benziskih pumpi.

Predsednik ove organizacije Goran Papović ističe da su najnovija poskupljenja dodatni udar na ionako osiromašene građane.

- Iako smo nekoliko puta pozvali nadležne organe, pre svega inspekciju, da kontroliše cene u prodavnicama, a trgovce da ne povećavaju cene zbog veće zarade, ništa se ne dešava, a potrošači u Srbiji ispaštaju za sve. Proizvođači podižu cene proizvoda koji se najmanje prodaju i na taj način žele da nadoknade gubitke od slabe prodaje. Takvo stanje nema ko da kontroliše i spreči i onda nastaje situacija kakvu danas imamo u prodavnicama - objašnjava Papović.

On navodi da Vlada Srbije mora da održi Uredbu o limitiranju marže kod najosnovnijih životnih namirnica, jer je ona donela dobre rezultate i sprečila dalja poskupljenja koja su proizvođači planirali da sprovedu.

(I. M.)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA