DIKA I PONOS SRBIJE: Naši programeri osvojili tri medalje na Tajvanu

Srpski programeri osvojili su dve srebrne i jednu bronzanu medalju, a na ovogodišnjem takmičenju učestvovalo je 311 takmičara iz 82 zemlje

  • 3

Četvorica mladih programera iz Srbije osvojila su tri medalje na upravo održanoj 26. Međunarodnoj informatickoj olimpijadi u Tajpeju na Tajvanu, saopštio je vođa ekipe Srbije Nikola Milosavljević.

Srpski programeri osvojili su dve srebrne i jednu bronzanu medalju, a na ovogodišnjem takmičenju učestvovalo je 311 takmičara iz 82 zemlje.

Dimitrije Erdeljan, učenik gimnazije ''''Jovan Jovanović Zmaj'''' u Novom Sadu i Marko Stanković, učenik gimnazije ''''Svetozar Marković'''' u Nišu dobili su srebrnu medalju.

Ivan Stošić, učenik gimnazije ''Svetozar Marković'' u Nišu osvojio je bronzanu medalju.

Našu zemlju predstavljao je i Andrej Ivašković, učenik Matematičke gimnazije u Beogradu, kome je, nažalost, nedostajalo svega pet poena do bronzane medalje, naveo je Milosavljević u pisanoj izjavi.

Ekipa Srbije za ovo takmičenje odabrana je posle niza takmičenja koje uključuju kvalifikacije, okružno takmičenje, državno takmičenje i Srpsku informatičku olimpijadu kao završni stupanj.

U kreiranju i odabiru zadataka za ova takmičenja, održavanju sistema za automatsko testiranje i u pripremama učenika, svake godine aktivno učestvuje Državna komisija za takmičenja iz informatike - tim od 15-ak ljudi, uglavnom studenata koji su i sami bivši takmičari.

Završne pripreme u trajanju od sedam dana održane su u Istraživačkoj stanici Petnica i finansirao ga je "Majkrosoft divelopment center Srbija" (Microsoft Development Center Serbia (MDCS).

Troškove puta na Međunarodnu informatičku olimpijadu pokrilo je Ministarstvo prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Srbije.

(Telegraf.rs / Tanjug)

Podelite vest:

Pošaljite nam Vaše snimke, fotografije i priče na broj telefona +381 64 8939257 (WhatsApp / Viber / Telegram).

Telegraf.rs zadržava sva prava nad sadržajem. Za preuzimanje sadržaja pogledajte uputstva na stranici Uslovi korišćenja.

Komentari

  • C c c

    20. jul 2014 | 09:51

    Svaka čast!

  • jagodinac

    20. jul 2014 | 22:29

    Umesto sa drzhava Srbija finansira programere i obezbedi posao najboljima to radi Mikrosoft odeljenje za Srbiju. I onda Mikrosoft pokupi najbolje da rade za njega da uvecavaju profit Bilu Gejtsu i USA. Svi srechni i zadovoljni. Mikrosoft dobio mozak i mlade struchnjake skoro za dzaba, mladi struchnjaci sretni jer zaradjuju pristojnu kintu za zivot. A najsrechnija je Srbija jer pokazuje svetu kako ona ima jako kvalitetne mlade programere. Bravo!

Da li želite da dobijate obaveštenja o najnovijim vestima?

Možda kasnije
DA